Care este cel mai utilizat test de personalitate?

Care este cel mai utilizat test de personalitate?

Poate te-ai întrebat, care este cel mai utilizat test de personalitate?

Testele de personalitate sunt instrumente care sunt utilizate pentru a evalua trăsăturile și comportamentele specifice unei persoane.

Ele sunt utilizate în diferite scopuri, cum ar fi evaluarea potențialului angajaților, ajutorul în luarea deciziilor de carieră și înțelegerea mai profundă a personalității și a comportamentului unei persoane.

Există multe tipuri diferite de teste de personalitate, iar cele mai utilizate sunt cele enumerate mai jos.

 

Testul de personalitate Big Five

Acest test, cunoscut a fost dezvoltat în anii 1970 și evaluează cinci dimensiuni de personalitate: conștiinciozitate, extraversiune, stabilitate emoțională, deschidere la experiență și simpatie. Fiecare persoană primește punctaje pentru fiecare dimensiune, iar acestea sunt utilizate pentru a determina personalitatea generală a unei persoane. Testul FFM este folosit în domenii precum recrutarea de personal, consiliere și cercetarea socială.

Puteți face acest test gratuit, online pe site-ul psihoprofile.ro

 

Testul de personalitate Myer-Briggs (MBTI)

Acest test de personalitate este probabil cel mai cunoscut și utilizat dintre toate. El se bazează pe teoria lui Carl Jung despre tipurile psihologice și măsoară patru dimensiuni ale personalității: extrovertire vs. introvertire, senzorialitate vs. intuiție, gândire vs. simțire și judecată vs. percepție. Fiecare persoană poate fi plasată într-una dintre 16 categorii diferite în funcție de aceste dimensiuni. MBTI este utilizat în mod frecvent în mediul de afaceri pentru a ajuta la înțelegerea modului în care oamenii abordează problemele și luarea deciziilor.

 

Testul de personalitate Neopi

Acest test a fost dezvoltat în anii 1950 de către psihologul David Wechsler și evaluează patru dimensiuni de personalitate: emotivitate, conștiinciozitate, extroversiune și stabilitate emoțională. Fiecare persoană primește punctaje pentru fiecare dimensiune, iar acestea sunt utilizate pentru a determina personalitatea generală a unei persoane. Testul Neopi este larg utilizat în domenii precum resurse umane și consiliere.

 

Testul de personalitate Holland

Acest test se bazează pe teoria personalității lui John Holland și măsoară șase tipuri de personalitate: realist, investigativ, artist, social, enterprinzător și convențional. Este utilizat în consilierea carierei și în evaluarea personalului și ajută la identificarea potrivirii dintre o persoană și o anumită carieră sau domeniu de activitate.

 

Testul de personalitate DISC

Acest test se bazează pe teoria personalității lui William Marston și măsoară patru dimensiuni de personalitate: dominanță, influență, stabilitate și conformitate. Este utilizat în evaluarea personalului și în consilierea carierei.

 

Testul de personalitate 16PF sau testul Cattell (16 Personality Factor)

Este un alt test de personalitate larg utilizat. Acest test evaluează 16 dimensiuni ale personalității, inclusiv extraversia, amabilitatea, conștiința, stabilitatea emoțională și deschiderea către experiență. 16PF este un test validat științific și este utilizat în diverse domenii, inclusiv în psihologia clincială, coaching și resurse umane.

 

 

Este important de menționat că aceste teste de personalitate sunt doar instrumente de măsurare a personalității și nu sunt absolut precise sau definitive.

 

Rezultatele acestor teste pot fi utilizate ca punct de plecare pentru o mai bună înțelegere a personalității unei persoane, dar trebuie să fie interpretate cu atenție și în contextul întregii persoane.

PS: Care este cel mai vechi test de personalitate?

Testele de personalitate sunt folosite de mult timp pentru a ajuta la evaluarea și înțelegerea personalității umane. Unul dintre cele mai vechi teste de personalitate este Testul de personalitate de la Hippocrate, care a fost dezvoltat în jurul anului 400 î.Hr. de către medicul grec Hippocrate.

Acest test se baza pe ideea că existau patru umori esențiale ale corpului – sânge, bilă galbenă, bilă neagră și flegmă – care aveau influență asupra personalității și a stării de sănătate. Persoanele erau clasificate în patru tipuri de personalitate, în funcție de care dintre aceste umori era dominant în organismul lor.

Acest test a fost în mare parte abandonat în favoarea altor abordări mai moderne ale evaluării personalității, dar încă este menționat ca un exemplu interesant al istoriei testelor de personalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *