Concluzii legate de optimizarea SEO a unui site web

Concluzii legate de optimizarea SEO a unui site web

Din culisele SEO: Concluziile mele după ani de explorare în lumea căutărilor online

 
 • SEO nu garantează imediat, o poziție pe primele locuri.
 • SEO nu garantează o poziție pe primele locuri pentru orice cuvânt cheie.
 • Poți fi pe prima pagină pentru anumite cuvinte, iar pentru altele pe pagina ”n”.
 • Să fi pentru toate cuvintele dorite pe primele poziții ale primei pagini din rezultatele Google, este aproape imposibil, dacă nu cumva domeniul tău este într-o nișă de activitate foarte îngustă.
 • Când este vorba de optimizarea SEO, trebuie să fi realist în așteptări.
 • Atunci când optimizezi un site, nu uita că sunt 4 grupuri interesate de acest proces: motoarele de căutare, utilizatorii, proprietarii site-urilor și experții SEO.
 • SEO nu este deloc ieftin, pentru că trebuie făcut de specialiști și necesită multe ore de muncă. SEO este un serviciu scump.
 • Dacă primești o ofertă SEO ieftină, ai toate șansele să arunci banii pe fereastră. Mai bine îi folosești pe publicitate plătită la Google Ads.
 • Vrei să estimezi costul SEO pentru site-ul tău? Folosește calculatorul Webage GRATUIT. Vei afla un preț corect.
 • Citește acest articol, ca să înțelegi, de ce este SEO atât de scump.
 • Apopo de Google Ads, ți-ai pus întrebarea de ce Emag, Dedeman etc. folosesc Google Ads (adică plătesc reclamă la Goolge), deși sunt poziționate excelent din punct de vedere SEO, fiind tot timpul, pentru un număr mare de cuvinte pe primele poziții de pe prima pagină? De ce mai cheltuie bani pe Google Ads, dacă sunt atât de buni la SEO? Dacă vrei să ști, sună-mă și îți voi explica.
 • Oricât de bine îți vei optimiza site-ul, în majoritatea cazurilor, nu vei putea fi pe primele 1, 2, 3, 4 poziții din rezultatele căutărilor Google. Pentru că pe primele poziții, vor fi întotdeauna reclamele Google Ads. 
 • Nu ești singurul care își optimizează site-ul din punct de vedere SEO. Cu siguranță alți n competitori de-ai tăi o fac. Și fi convins, că unii o fac de mult timp și o fac bine. Ca să-i ajungi din urmă, este nevoie de multă muncă, răbdare și bani.
 • În prima fază, trebuie făcut SEO on page (adică optimizate toate paginile site-ului). Apoi urmează SEO off page, care este un fel de ”never ending story”.
 • Dacă ai o afacere locală, nu uita să faci SEO local. Adică să-ți optimizezi site-ul pentru datele zonei în care activezi, să te folosești de recenzii locale, cuvinte de căutare locale etc. Crează-ți și optimizează-ți profilul Google My Business (GMB).
 • Când verifici pe ce poziție apare site-ul tău, la o căutare pe Google, asigură-te că faci acest lucru printr-un VPN sau folosește o extensie de browser de genul ”SEO Search Simulator by Nightwatch”. Google personalizează rezultatele căutării pe baza istoricului de căutare al utilizatorului. Dacă nu folosești VPN-ul sau extensia, vei obține rezultate eronate, de obicei mai bune decât cele reale.
 • Conținutul original, de calitate este cel mai important factor de ranking.
 • Am văzut site-uri neoptimizate din punct de vedere SEO, care performau excelent, pentru că ofereau conținut de calitate pe care vizitatorii îl citeau cu mare interes.
 • Ca să ai conținut regulat și de calitate, trebuie să scri mult pe blogul site-ului tău. Măcar un articol bun pe săptămână. Dacă nu ai de gând sau nu ai timp să scri pe blog în mod regulat, să faci cercetări de cuvinte cheie și să optimizezi la maxim tot ceea ce postezi, atunci …. ar trebui să găsești alte moduri de promovare a site-ului.
 • SEO reprezintă un cost semnificativ. Dacă pornești de la premisa că nu câștigi suficient în afacerea ta pentru a acoperi această cheltuială fără a vedea un randament imediat, nu ești pregătit pentru asta. Deoarece, în general, nu vei obține rezultate de la SEO după o lună.
 • Viteza site-ului influențează mult experiența utilizatorului și implicit poziționarea în Google.
 • Linkurile câștigate natural sunt superioare celor construite artificial.
 • Keyword stuffing excessiv poate duce la penalizări severe. Prin „keyword stuffing excessiv,” mă refer la practica de a umple excesiv de mult conținutul unei pagini web cu cuvinte cheie într-un mod artificial și nefiresc. Ideea este să folosești cuvintele cheie în mod strategic pentru a descrie conținutul și a-l face relevant pentru motoarele de căutare, dar excesul poate avea consecințe negative.
 • Împrospătarea constantă a conținutului crește relevanța unui site în timp.
 • Backlink-urile sunt încă importante, dar calitatea lor primează asupra cantității. Un backlink de la un site relevant și de încredere poate avea un impact mai mare decât zeci de link-uri de calitate inferioară.
 • Backlink-urile pot consolida autoritatea unui site în ochii motoarelor de căutare, dar accentul s-a mutat către relevanță și autenticitate.
 • Metricile organice (trafic, poziție, conversii) contează mai mult decât numărul de backlinkuri. Metricile organice oferă o imagine mai completă a performanței unui site, luând în considerare nu doar aspecte tehnice, ci și interacțiunea utilizatorilor și rezultatele efective. 
 • Un trafic crescut al site-ului, indică nu doar o bună clasare în rezultatele căutării, ci și un interes real din partea utilizatorilor. Deci, dacă poți crește natural traficul site-ului, fă-o. Eu o fac cu formularele gratuite de pe acest site, care îmi produc peste 70% din traficul site-ului.
 • A ocupa primele poziții în rezultatele căutării înseamnă vizibilitate maximă. Majoritatea utilizatorilor dau clic pe primele rezultate, deci o poziție mai bună va aduce un trafic mai mare.
 • Designul responsive este esențial – peste 75% din traficul unui site vine de pe mobile. Ignorarea experienței mobile este o greșeală majoră.
 • Contextul concurențial trebuie analizat pentru a înțelege ce trebuie îmbunătățit față de competitori. Domeniile aglomerate necesită eforturi sporite.
 • Duplicarea conținutului pe site poate fi penalizată de Google. Versiunile duplicate trebuie eliminate sau canonicalizate.
 • SEO și marketingul conținutului merg mână în mână.
 • SEO este marketing pur.
 • Social Media este o investiție mai bună decât SEO? Fanii rețelelor sociale spun că da. SEO este de departe cea mai protrivită alegere atunci când vrei să faci vânzări (marketing), iar rețelele sociale sunt excelente pentru branding. Deci, nu ar trebui să comparăm mere cu pere. Bine ar fi să ai o activitate susținută pe cât mai multe platforme sau măcar pe platformele în care potențialii tăi clienți se află în număr cât mai mare.
 • Dacă ai un site WordPress și folosești pluginuri de optimizare SEO gen Yoast, RankMath etc, nu uita că acestea sunt doar instrumente care te ajută la optimizare. Nu cumva să crezi că instalarea unui astfel de plugin, va optimiza site-ul. Optimizarea tot tu sau specialistul trebuie să o facă.
 • Răbdarea este crucială. Rezultatele notabile pot dura luni de zile sau chiar ani, dacă în domeniul abordat este o concurență acerbă.
 • Merită să-ți optimizezi site-ul din punct de vedere SEO. DA. Dacă reușești să ajungi pe primele poziții pentru 3, 4 cuvinte cheie relevante pentru tine, atunci totul se va schimba semnificativ.

Concluzii finale

1. Optimizarea SEO este complicată, necesită un volum mare de lucru și nu se termină niciodată.

 

2. Ca și client, trebuie să-ți alegi cu mare grijă specialistul SEO, ca să nu arunci banii pe fereastră.

 

3. Ca și specialist SEO trebuie să-ți alegi cu grijă clienții, pentru că SEO …. nu este pentru oricine.

Alegerea clienților poate fi linia fină dintre succes și eșec. Hai să explorăm de ce este esențial să îți selectezi cu grijă partenerii în drumul tău în lumea SEO.

SEO, nu este doar despre a face un site să apară pe prima pagină a rezultatelor Google. Este o artă complexă, un amestec de algoritmi, cuvinte cheie și strategii de marketing online. Prin urmare, nu toată lumea înțelege și apreciază eforturile depuse în spatele culiselor pentru a atinge acele poziții de top.

Alegerea clienților potriviți nu înseamnă doar să găsești pe cineva dispus să plătească pentru serviciile tale. Este vorba despre găsirea partenerilor care apreciază valoarea adusă de SEO și sunt dispuși să investească timp și resurse în această direcție.

Un client înțelept înțelege că rezultatele SEO nu vin peste noapte. Este un proces gradual, un maraton, nu un sprint. De aceea, e important să comunici clar termenele realiste și să gestionezi așteptările. Alegerea clienților care înțeleg această dinamică te va scuti de frustrări și îți va permite să îți faci treaba în mod eficient.

Deci, cum îți alegi clienții cu grijă?

Evaluează dacă au o înțelegere clară a procesului SEO, dacă sunt dispuși să investească pe termen lung și dacă împărtășesc viziunea ta asupra succesului online.

Nu uitați că SEO nu este pentru oricine, ci pentru cei care înțeleg că succesul vine la pachet cu răbdare și colaborare eficientă.

7 comentarii la “Concluzii legate de optimizarea SEO a unui site web

 1. Orlando a scris:

  Unii specialisti seo, încă mai cred că seo este un exercițiu tehnic de bifat căsuțe. Iar pentru acest lucru este suficient sa instalez un plugin seo, care le va rezolva pe toate, dar defapt nu optimizeaza absolut nimic.

 2. Kik a scris:

  SEO poate fi perceput ca mai credibil de către utilizatori și poate oferi trafic consistent și sustenabil în timp, în timp ce PPC poate oferi rezultate imediate și este ușor de testat și optimizat.

 3. Digitalus a scris:

  SEO este preferabil atunci când bugetul este limitat, iar obiectivul este să se obțină trafic organic pe termen lung și creșterea autorității mărcii.

 4. KAterpilar a scris:

  Tendințele SEO se schimbă mai repede decât un cameleon care își schimbă culorile. De la crearea de conținut cu ajutorul inteligenței artificiale la SEO programatic și la ascensiunea inteligenței artificiale generative, peisajul este în continuă evoluție. Dar nu vă pierdeți în zumzet – concentrați-vă pe crearea de conținut valoros și pe strategii pe termen lung pentru a fi mai isteți decât concurența.

 5. Digitalus a scris:

  Folosește ChatGPT și alte instrumente AI pentru a îmbunătăți conținutul, nu pentru a-l scrie în întregime. Utilizează SEO programatic pentru a crea conținut valoros și scalabil. Prioritizează subiectele dificile pentru AI generativ pentru a evita pierderea de clicuri către răspunsurile AI.

 6. isler a scris:

  Este bine de știut că:
  – 68% dintre experiențele online încep cu un motor de căutare.
  – 53,3% din traficul total al site-urilor web provine din căutările organice.
  – SEO generează peste 1.000% mai mult trafic decât media socială organică. Deci Facebook, Instagram etc, ar trebui să fie a doua opțiune când este vorba de promovare onine.
  – 60% dintre marketeri consideră că inbound (SEO, conținutul blogului etc.) este cea mai calitativă sursă de lead-uri.
  – Google rescrie titlurile tag-urilor în 33,4% din cazuri.
  – 58.99% din tot traficul pe site-uri web vine de pe telefoane mobile.
  – Google deține aproximativ 83% din piața globală de căutare.

 7. Elena a scris:

  Imaginați-vă că tendințele SEO sunt vânturile în continuă schimbare dintr-un ocean digital. A rămâne informat și a adapta strategiile este ca și cum ai avea o busolă, care să te ghideze prin peisajul schimbător. De la schimbările de algoritmi la comportamentul utilizatorilor, adoptarea acestor tendințe este esențială pentru a depăși concurenții și pentru a vă îmbunătăți prezența online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *