Costul visului american: De ce tot mai puțini își mai permit o casă în SUA

Costul visului american: De ce tot mai puțini își mai permit o casă în SUA

 

Accesibilitatea la locuințe proprii a ajuns în 2023 la cel mai scăzut nivel din ultimele patru decenii în Statele Unite. Nu este vorba doar de prețul caselor, ci și de costul împrumuturilor ipotecare.

 

 

Cuprins

 

Introducere

Statisticile sunt uluitoare. Rata medie a dobânzii pentru un împrumut ipotecar pe 30 de ani este acum de 7,5% în SUA, ajungând în unele state până la 8%. Doar 16% dintre locuitorii Californiei își permit să cumpere o casă, iar cei care și-o permit nu vor să se mute.

De ce? Pentru că se agață de ratele dobânzilor ipotecare de 3% pe care le-au obținut în timpul pandemiei. Așadar, ce se întâmplă acum, ca urmare a acestui fapt? Există un deficit de ofertă de locuințe. Doar 1% din locuințele din SUA și-au schimbat proprietarii în acest an. Aceasta este cea mai scăzută rată din ultimul deceniu. Astfel, cumpărătorii de pe piață concurează pentru un număr foarte mic de case, ceea ce duce la creșterea prețurilor, deoarece numărul de locuințe de vânzare din SUA este și el la cel mai scăzut nivel, ducând din nou la creșterea prețurilor.

Prin urmare, nu este surprinzător că, în urma cererii scăzute și a ofertei mici, piața imobiliară din SUA a ajuns la o valoare record de 47 trilioane dolari.

Dar știați că 8,2% din locuințele din SUA valorează acum cel puțin un milion de dolari? Procentul s-a dublat față de 4,2% în ianuarie 2020. De asemenea, incredibil, chiria medie lunară în Manhattan este acum de 5.600 dolari.

Așadar, ce va rezolva toate aceste probleme? Adică fie ratele trebuie să scadă, fie cineva să construiască miraculos 3,8 milioane de locuințe noi, fie de ce să nu transformăm o parte din spațiile de birouri neocupate, având în vedere că există un număr record de spații libere în clădirile de birouri în prezent, și să le transformăm în unități locative? Ei bine, de fapt, acest lucru se întâmplă deja.

 

Contextul actual al pieței imobiliare

Conform statisticilor Federației Naționale a Agenților Imobiliari din SUA, indicele de accesibilitate la locuințe a scăzut în al doilea trimestru din 2023 la cel mai redus nivel din 1985 până în prezent. Costul ridicat al creditelor ipotecare, prețurile tot mai mari la materialele de construcții, salariile în urcare lentă față de inflație și stocul insuficient de proprietăți nou construite au dus la această situație critică. Datele oficiale arată că doar 16% dintre locuitorii Californiei își pot permite în prezent să cumpere o casă.

În statul New York procentul este de 18%, iar în Florida ajunge la 25%. Majoritatea statelor americane se confruntă cu o gravă criză de locuințe la prețuri accesibile. Conform US Census Bureau, rata proprietății locative a scăzut în 2023 la 65,3%, cea mai mică din ultimii 10 ani. În schimb, chiria medie pentru un apartament în Manhattan a explodat la 5600$ pe lună. Prețurile chiriilor au crescut cu peste 10% în majoritatea metropolelor americane.

 

Cauzele creșterii prețurilor la imobile

Creșterea accelerată a prețurilor caselor și apartamentelor din SUA în 2023 este rezultatul unei „furtuni perfecte” de factori care amplifică cererea și limitează oferta:

 • Ratele dobânzilor la creditele ipotecare au crescut brusc în 2022-2023, ajungând la peste 7% pentru un împrumut pe 30 de ani. Cu cât ratele cresc, cu atât puterea de cumpărare a clienților scade.
 • Salariile cresc mai lent decât rata inflației, care a depășit 8% în 2022. Puterea de cumpărare reală a americanilor este în scădere.
 • Prețurile materialelor de construcție, precum lemnul și oțelul, au crescut cu peste 30% în ultimii 2 ani, scumpind costul construirii de noi imobile.
 • Stocul de proprietăți noi construite este insuficient pentru a acoperi cererea tot mai mare. Construcțiile de locuințe noi sunt sub nivelul necesar.
 • Investitorii instituționali cumpără un număr din ce în ce mai mare de proprietăți, reducând oferta disponibilă pentru cumpărătorii individuali.

Toți acești factori combinați au dus la creșterea accelerată a prețurilor caselor în SUA, îngreunând și mai mult accesul la proprietate pentru americanii cu venituri medii și mici.

 

Efectele asupra pieței

Efectele crizei de accesibilitate la locuințe proprii din SUA sunt profunde și de durată:

 • Mobilitatea forței de muncă este afectată, deoarece tot mai puțini își permit să se mute în zone cu mai multe oportunități de angajare.
 • Instabilitate socială și nemulțumire în rândul clasei de mijloc, care nu își mai permite cu greu sau deloc să își cumpere o casă.
 • Explozia prețurilor chiriilor reduce puterea de cumpărare a chiriașilor și limitează posibilitatea de economisire pentru un avans la credit ipotecar.
 • Scăderea ratei de proprietate locativă de la 65,5% în 2020 la 65,3% în 2023, cea mai mică din ultimii 10 ani.
 • Creșterea numărului de americani care dedică peste 30% din venit doar pentru plata chiriei, limitând bugetul disponibil pentru alte nevoi.
 • Accentuarea decalajului dintre veniturile mari și cele medii/mici în ceea ce privește accesul la proprietate.
 • Pe termen lung, efecte negative asupra formării capitalului și stabilității financiare a gospodăriilor americane.

 

Soluții propuse

Pentru a remedia criza accesibilității la locuințe în SUA sunt propuse o serie de soluții pe termen scurt și mediu:

 • Convertirea spațiilor de birouri goale în apartamente, multe companii permitând munca remote.
 • Programe publice de construcție de locuințe accesibile, dedicate familiilor cu venituri mici și medii.
 • Subvenții și facilități fiscale pentru constructorii care dezvoltă proiecte imobiliare accesibile.
 • Reglementarea excesului de proprietăți deținute de investitori instituționali și revânzate cu adaosuri mari.
 • Înlesniri fiscale pentru familiile care cumpără prima casă, precum scutiri de impozit pe proprietate.
 • Programe de educație financiară pentru tineri privind gestionarea bugetului și economisirea pentru un avans la credit ipotecar.
 • Reforma politicilor de zonare care restricționează artificial densitatea de locuire în anumite cartiere.

Deși provocările sunt mari, există soluții pentru ca visul casei proprii să redevină accesibil pentru americanii cu venituri medii și mici. Este nevoie de voință politică, viziune pe termen lung și implicare din partea tuturor factorilor relevanți.

 

Concluzii

Prețurile tot mai prohibitive la imobile și creditele ipotecare din ce în ce mai scumpe au dus la cea mai gravă criză de accesibilitate din ultimele 4 decenii în SUA.

Efectele se răsfrâng asupra întregii societăți americane. Soluțiile implică eforturi conjugate din partea sectorului public și privat pentru creșterea ofertei de locuințe, reglementarea exceselor speculative și susținerea programelor dedicate familiilor cu venituri mici și medii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *