Ar trebui să aleg o platformă de blogging gratuită sau auto-găzduită?
Cuprins:
- Platformele gratuite pentru blogging
- Platforma auto-găzduită pentru blogging
- WordPress.com vs. WordPress.org
- Concluzie
Dacă te-ai gândit să începi un blog, probabil ai întâlnit termenul de blog auto-găzduit. Majoritatea oamenilor îți vor spune că un blog auto-găzduit este cea mai bună opțiune, în special dacă îți dorești să ai o imagine profesională.
Dar ce înseamnă un blog auto-găzduit? Și de ce ai avea nevoie de unul dacă poți să îți faci un blog gratuit prin alte servicii?
Mai jos, explicăm detaliile platformelor gratuite și celor auto-găzduite pentru blogging, avantajele și dezavantajele fiecăreia și care ar trebui să fie alegerea ta.
Platformele gratuite pentru blogging
Ce este?
O platformă gratuită pentru blogging este una care este exact așa: este gratuit să îți creezi un cont, să obții un domeniu (precum www.example.com) și să îți configurezi situl.
Poți începe un blog gratuit folosind servicii precum Blogger.com și WordPress.com.
Ideea este că, pe un cont gratuit, fișierele sitului tău sunt stocate – sau găzduite – pe serverele platformei tale de blogging.
Deși pot exista costuri după configurarea inițială – de care vom vorbi într-un moment – această simplă realitate este ceea ce diferențiază un blog gratuit de unul auto-găzduit.
Avantajele unui blog gratuit:
Nu există costuri inițiale de începere. Programele gratuite precum WordPress și Blogger sunt ușor de configurat și de menținut fără cunoștințe anterioare de design de situri web.
Dezavantajele unui blog gratuit:
Cu excepția cazului în care plătești pentru propriul tău domeniu, vei avea domeniul WordPress sau Blogger adăugat la adresa ta, precum www.example.blogspot.com.
Blogurile gratuite par mai puțin profesionale decât cele auto-găzduite. Ai mai puțin control asupra blogului tău. De exemplu, persoanele care își auto-găzduiesc blogul cu software-ul WordPress pot descărca module pentru a-și extinde capacitățile sitului. Un blog WordPress gratuit nu permite acest lucru, limitându-te doar la câteva opțiuni. Funcțiile CSS și selecțiile de temă sunt, de asemenea, limitate pe platformele gratuite de blogging. Ai un volum limitat de bandă, timp video și spațiu de stocare. Platformele gratuite de obicei îți limitează opțiunile de publicitate, făcând mai dificilă câștigarea de bani din blogul tău.
Care sunt costurile implicate?
Un blog gratuit poate fi complet gratuit dacă tu așa îl dorești. Cu toate acestea, dacă îți dorești să scapi de „Blogger” sau „WordPress” din numele domeniului tău, va trebui să cumperi și să asociezi propriul domeniu personalizat. Acestea pot costa 10 dolari, în funcție de ceea ce alegi. Poți alege, de asemenea, să cumperi fotografii de stoc, să angajezi un designer sau să cumperi o temă îmbunătățită, care pot adăuga la costul blogului tău.
Cine ar trebui să folosească blogurile gratuite?
Blogurile gratuite sunt cele mai bune pentru persoanele care explorează lumea bloggingului sau care nu sunt foarte serioase în legătură cu bloggingul. Dacă bloghezi doar pentru distracție, atunci cu siguranță începe cu un blog gratuit!
Platforma auto-găzduită pentru blogging
Ce este?
Un blog auto-găzduit este unul care rezidă pe propriul tău server. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor plătesc un furnizor terț pentru a găzdui blogul lor, ceea ce le oferă toate beneficiile unui blog auto-găzduit. Site-uri precum HostGator și Bluehost sunt printre unele dintre companiile populare care oferă servicii de găzduire. Aceste companii închiriază în esență spațiu de stocare digital utilizatorilor pentru a permite rularea unui sit web.
Avantajele unui blog auto-găzduit:
Ai control complet asupra blogului tău, inclusiv asupra aspectului său, optimizării pentru motoarele de căutare, veniturilor din publicitate, funcțiilor suplimentare și multe altele. Poți instala teme personalizate pentru a-ți promova brandul. Ai acces complet la fișierele tale backend, ceea ce îți permite să faci orice modificări de cod necesare. Folosirea unui furnizor terț pentru găzduire costă în general doar câțiva dolari pe lună.
Dezavantajele unui blog auto-găzduit:
Necesită o investiție inițială. Poate fi intimidant pentru bloggerii noi.
Care sunt costurile implicate?
La fel ca în cazul unui blog gratuit, orice fotografii, nume de domeniu și teme pe care le cumperi vor adăuga la costurile tale. Cu auto-găzduirea, trebuie să investești și în costul utilizării unui furnizor terț. Vestea bună este că găzduirea poate costa sub 5 dolari pe lună. Anumite module – care sunt o componentă software pe care o poți instala pe situl tău pentru a-i extinde funcționalitatea – pot costa, de asemenea, bani.
Cine ar trebui să folosească blogurile auto-găzduite?
Deoarece blogurile auto-găzduite arată mai profesionale și au mai multe funcționalități, acestea sunt cele mai bune pentru afaceri. Sunt, de asemenea, ideale pentru persoana care își dorește să își îmbunătățească aspectul profesional și să crească funcționalitățile disponibile pe situl său.
WordPress.com vs. WordPress.org
Un aspect care apare adesea atunci când comparăm site-urile gratuite cu cele auto-găzduite este diferența dintre WordPress.com și WordPress.org.
Ce este WordPress?
WordPress este o platformă open source care a fost dezvoltată de zeci de mii de persoane. În esență, WordPress a fost creat de o comunitate de dezvoltatori și este acum o platformă gratuită de blogging care poate fi utilizată pe bază de găzduire gratuită sau auto-găzduire.
WordPress.com
Pentru a obține un sit WordPress gratuit, tot ce trebuie să faci este să vizitezi WordPress.com pentru a începe să-ți proiectezi situl în câteva minute. WordPress.com este administrat de Automattic, o companie creată de co-fondatorul lui WordPress, Matt Mullenweg. Aici poți utiliza o versiune restricționată a software-ului WordPress, iar situl tău va fi găzduit pe serverele lor.
WordPress.org
Pe de altă parte, WordPress.org oferă întreaga suită de software. Cu toate acestea, pentru a-l utiliza, va trebui să ai undeva unde să îți stochezi fișierele sitului. Aici intră în joc furnizorii terți de găzduire.
Dacă nu ești sigur în ce direcție vrei să mergi, merită să începi un blog pe WordPress.com și ulterior să faci upgrade la un blog auto-găzduit folosind tot software-ul WordPress.
Vestea bună este că odată ce găsești un furnizor de găzduire, aceștia pot de obicei să te ajute să instalezi WordPress pe situl tău, astfel încât să te poți bucura de software-ul ușor de utilizat, având tot controlul asupra sitului tău.
Încă confuz/ă? Lasă-ne un comentariu cu întrebarea ta.