9 principii de bază pentru un web design reușit și un sfat util pentru clienți

9 principii de bază pentru un web design reușit și un sfat util pentru clienți

Crearea unui site web care te face să te simți binevenit și fericit de fiecare dată când intri pe el poate părea intimidantă. Dar, cu puțină atenție la câteva reguli de bază, poți construi o experiență plăcută pentru vizitatorii tăi.

 

Așa că hai să aruncăm o privire rapidă peste câteva trucuri și sfaturi de design, folosind limbajul de zi cu zi.

 

1. Legea lui Hick:

Când vine vorba de a face alegeri, cu cât ai mai multe opțiuni, cu atât e mai greu să decizi. Așa că, în lumea site-urilor, nu îi copleși pe vizitatori cu prea multe butoane sau opțiuni. E ca și cum ai alege între 50 de sortimente de înghețată – știi deja că o să dureze o veșnicie!

 

2. Legea lui Jakob: Oamenii petrec mai mult timp pe alte site-uri decât pe al tău. Așa că aruncă o privire la site-urile altora și ia ce e mai bun de acolo. Nu-i nevoie să reinventezi roata, doar să o faci să se învârtă mai bine.

 

3. Principiul lui Occam: Șă știi că, simplu e mai bine. Dacă ai o problemă, alege cea mai simplă soluție. Nu facem site-ul un puzzle complicat – nimeni nu vrea să se piardă în labirintul informațional.

 

4. Principiul lui Pareto: Majoritatea succesului vine dintr-un număr mic de funcționalități. Deci, nu-ți aglomera site-ul cu chestii inutile. Gândește-te la cele 20% care aduc 80% din efect.

 

5. Legea lui Tesler: Complexitatea e ca o păianjenul în ciorap. Așa că, fă-ți viața mai ușoară și elimină complicațiile inutile. Lumea vrea să navigheze ușor, nu să se piardă în detalii.

 

6. Efectul Von Restorff: Este ca atunci când găsești un tricou cu un model cool într-un magazin. Fă-ți produsele sau informațiile să iasă în evidență. Nu vrei să fii tricoul uitat pe raft, nu-i așa?

 

7. Efectul Zeigarnik: Oamenii sunt ca detectivii. Dacă încep o sarcină, vor să o ducă până la capăt. Așa că oferă-le o cale să se întoarcă dacă au pierdut firul poveștii pe site-ul tău.

 

8. Legea lui Miller: Amintește-ți, mintea umană nu-i un supercomputer. Nu umple site-ul cu prea multe detalii, pentru că oamenii nu-ți pot aminti atâtea lucruri.

 

9. Efectul Poziției Seriale: Prima și ultima impresie contează cel mai mult. Pune informațiile importante la început sau la sfârșit pentru ca vizitatorii să le observe.

Iar pentru final, iată un sfat prietenesc tine, dacă te-ai apucat de crearea unui site web.

Îți înțeleg perfect dorința de a crea un site web care să arate exact cum îți imaginezi. Lasă-l totuși pe web designer să-și facă treaba. El are experiența și expertiza necesară pentru a-ți transpune viziunea într-un mod care va funcționa cel mai bine pentru utilizatori.

Uneori clienții insistă pe anumite idei despre cum ar trebui să arate sau să funcționeze un site. Dar deși e important să comunici ce îți dorești, designerii web, au studiat ani de zile cum să creeze cele mai bune experiențe online. Ei știu ce funcționează și ce nu, așa că încredințează-te în judecata lor.

Gândește-te la site ca la o casă. Tu poți avea o idee despre cum vrei să arate casa ta ideală. Dar dacă insiști pe anumite detalii fără să ții cont de recomandările arhitectului, s-ar putea să obții un rezultat prost. În schimb, lucrează împreună cu designerul, explică-i ce îți dorești, și apoi lasă-l să facă restul magiei. El știe să îmbine funcționalitatea cu estetica pentru cel mai bun rezultat.

Așadar, ai încredere în expertiza designerului tău web. El e acolo ca să-ți transpună visele în realitate într-un mod care chiar va funcționa bine din punct de vedere tehnic și pentru utilizatori. Cu puțină răbdare vei avea în curând site-ul pe care ți-l dorești, fără frustrări în plus.

Consultanță GRATUITĂ

4 comentarii la “9 principii de bază pentru un web design reușit și un sfat util pentru clienți

 1. Conrail a scris:

  Crearea de principii de design pentru produs este un proces esențial pentru a orienta echipele în luarea deciziilor și pentru a asigura coerența în procesul de proiectare.

 2. Elena a scris:

  Crearea unui site web eficient e ca și construirea unei case: ai nevoie de un plan solid și de ajutorul unui arhitect priceput. Aplicând câteva principii de bază, poți transforma experiența vizitatorilor în ceva plăcut și intuitiv.

 3. Ristea a scris:

  Legea lui Hick: Oferă vizitatorilor opțiuni echilibrate, ca să nu se simtă ca în fața a 50 de sortimente de înghețată 🙂

 4. Ristea a scris:

  Legea lui Jakob: Inspira-te din alte site-uri, nu reinventa roata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *