Când Bing devine mai relevant decât Google: Implicațiile ChatGPT asupra optimizării SEO
–––––––––-
Mențiune ulterioară, făcută la data de 20/02/2023.
După o săptămână de teste, Bing a reușit să mă scoată din sărite cu problemele lui de implementare și funcționare.
Cred că m-am grăbit să fac afirmațiile din acest articol.
Dacă inițial am fost foarte încântat și entuziasmat, după o săptămână de erori inadmisibile, am renunțat definitiv la utilizarea Bing și Edge și nici nu mai vreau să aud de răspunsurile efectiv nesimțite pe care robotul de chat Bing le dă.
–––––––––-
Este deja evident că implementarea ChatGPT în motorul de căutare Bing și în browserul Edge, va avea un impact asupra utilizării motorului de căutare Google.
ChatGPT va oferi motorului de căutare Bing, posibilitatea de a întreprinde căutări mai naturale, ușor de înțeles și mai relevante prin intermediul conversației, ceea ce va duce la începutul migrării utilizatorilor dinspre Google către Bing. Totodată utilizatorii vor migra și către browserul Edge oferit de Microsoft la pachet cu sistemul de operare Windows.
Nu știu cum va evolua această migrare, dar simt că ne va afecta pe toți cei care lucrăm în domeniul digital.
Gândiți-vă doar la partea de SEO, care într-o proporție covârșitoare înseamnă optimizarea site-ului pentru căutările Google. În acest moment aproximativ 85% din căutările de pe internet se fac cu Google și doar 9% cu Bing.
Ce ne facem dacă peste 6 luni, procentajul va fi 50% Google și 39% Bing, iar după 12 luni 30% Google și 64% Bing?
Site-urile care se bazează pe optimizare SEO pentru Google ar putea să nu mai aibă aceeași poziție în căutările Bing! Munca de luni sau poate ani de zile pentru optimizarea unui site pentru căutările Google s-ar putea să nu mai aibă efectul scontat.
Dacă Bing va adopta un algoritm similar cu cel de la Google pentru a clasifica rezultatele de căutare, site-urile optimizate pentru Google ar putea să se bucure de aceeași poziție bună.
Dacă Bing va adopta un algoritm diferit de cel al lui Google sau un algoritm hibrid, site-urile optimizate doar pentru SEO Google, ar putea să aibă o poziție mai slabă în căutările Bing decât în căutările Google.
În concluzie, implementarea ChatGPT în Bing ar putea avea un impact asupra piaței de căutare și a poziției site-urilor, dar acest impact va depinde de modul în care Microsoft va utiliza tehnologia.
Oricare ar fi direcția pe care o va adopta Microsoft, schimbările vor fi majore:
– întreaga industrie de SEO, bazată pe motorul de căutare Google va trebui să se replieze rapid;
– industria de publicitate online, bazată pe Google Ads și Google AdSense se va schimba radical;
– instrumentele utilizate pentru procesele de optimizare a site-urilor, vor trebui regândite;
– specialiștii din domeniul SEO și domeniile conexe vor trebui să se adapteze la noile schimbări.
Este important pentru specialiștii în SEO să monitorizeze evoluția acestei tehnologii și să se adapteze la schimbările din piață pentru a-și menține competitivitatea.
PS: Pe site-urile mele am instalat deja ”Bing Webmaster Tools”, alternativa lui Google analytics.
Era SEO este aproape de sfârșit. Industria SEO a dus la un internet plin de gunoaie și la articole în care conținutul contează mai puțin decât criteriile de optimizare.
AI va accelera foarte mult ceva ce trebuie să se întâmple.
Nimeni nu vrea să citească aberații generate de inteligența artificială și trecute prin instrumente SEO.
SEO a devenit un ecosistem de rahat, iar dacă AI ajută la doborârea lui, ar fi grozav.
Integrarea ChatGPT de către Bing și sosirea Google Bard ar putea marca sfârșitul SEO și începutul AEO (Answer Engine Optimization).
Daca va intereseaza diferentele Seo dintre Google si Bing:
https://www.impression.co.uk/blog/bing-differ-google/#bing-vs-google-differences-in-ranking-factors
Venirea în forță a lui Bing este binevenită, dar într-adevăr, va fi jale pe partea de Seo și costuri mari de refacere a rankingului siteurilor.
Voi ati lucrat sau faceti cautari recurente si pe Bing ca sa vedeti ce rezultate va returneaza?
Sau doar va dati cu parerea ca tot romanul?
Nu de aia, dar lipseste cu desavarsire analizele critice asupa acestui context.
Apropo, SEO reprezinta optimizare pentru motoarele de cautare, fie ca e el Bing, Google, Yandex, Baidu, etc..
E foarte amuzant, atat articolul, cat si comentariile, se vede neprofesionalismul..
Ok, am înțeles că nu ești de acord nici cu comentariile, nici cu articolul.
Dar în afară de observațiile negative pe care le faci, n-ai adus niciun contraargument.
A spune doar ”Nu ai dreptate” arată superficialitate, dezinteres și frustrare.
Vin-o cu argumente clare.
Pentru unii este foarte greu să accepte o schimbare care s-ar putea să-i afecteze în mod direct și semnificativ.
Când află de genul acesta de ”pericole”, primul lucru pe care-l fac este să intre în opoziție, să nege, să obiecteze, de parcă acest lucru i-ar ajuta cumva să înlăture pericolul.
În faza a doua, văzând că lucrurile o iau în direcția greșită (din punctul lor de vedere), bagă capul în nisip, și așteaptă să vadă ce se se întâmplă, în speranța că totul va reveni la normal (normalul lor).
Iar la final, după ce totul s-a schimbat, văzând că nu au altă variantă, acceptă schimbarea și se apucă de treabă.
Sau poate pur și simplu, unora le place tare mult să aibă dreptate :).
Poate n-are argumente sau este atata de ocupat ca nu are timp sa le scrie. As fi curios sa stiu cat % din timp aloca optimizarii Bing?
Microsoft a încercat de mai multe ori să ia din cota de piață a Google și până acum nu a reușit mare lucru.Dar am văzut cazuri în care ChatGPT furnizează informații false sau inexacte, la fel ca și Google care prezintă o tonă de răspunsuri inexacte.
Bing nu este în acest moment un motor de căutare bun, de aceea cota este atât de scăzută. Dacă ar fi să scoatem Yahoo/Duck Duck Duck Go, cota ar fi și mai mică. Dacă nu ar avea PC-uri care să folosească implicit Edge/Bing, lucrurile ar sta și mai rău.
Poate vor reuși totuși o schimbare majoră, cu ajutorul lui Chatgpt.
Nu cred că va fi o migrație în masă.
Ar trebui să ieșiți din lumea SEO și să vorbiți cu oamenii obisnuiti. Pentru căutările simple, oamenii nu caută funcționalitatea unui robot de chat. De fapt, mulți îl văd ca fiind mai dificil de utilizat.
In ciuda popularității ChatGPT, cea mai mare parte a lumii habar nu are ce este cu adevărat, nu l-a folosit niciodată și nu are nici cea mai mică idee că o versiune a acestuia este integrată în Bing.
Dacă Microsoft nu va investi masiv în publicitate și nu va face eforturi pentru a-i determina pe oameni să își schimbe obiceiurile de căutare, cred că Google va fi în continuare motorul de căutare dominant.
Există două domenii în care Bing ar putea avea ceva succes cu acest lucru. Cred că va lua cotă de piață de la alte motoare de căutare, cum ar fi DDG, Yahoo, Yandex, etc. Oamenii care caută deja alternative la Google.
Celălalt loc în care ar putea înregistra creștere este piața browserelor. Integrarea lor cu Edge mi se pare mult mai interesantă decât integrarea cu Bing. Cred că ar putea, în mod realist, să mănânce din cota de piață a Chrome dacă îl promovează cum trebuie.
Integrarea modelului ChatGPT în Bing poate oferi o experiență de căutare mai interactivă și personalizată pentru utilizatori. Dar acest lucru depinde de cât de bine este promovată această integrare și dacă utilizatorii își doresc această funcționalitate.
Google are o prezență puternică pe piață și poate fi dificil pentru Bing să atragă utilizatorii fideli.
În general, concurența între motoarele de căutare este benefică pentru utilizatori, iar decizia lor va fi probabil determinată de ușurința de utilizare și de calitatea rezultatelor de căutare.
Daca Bing vrea sa castige utilizatori ar trebui sa ofere o experienta de cautare mai interactivă si personalizata, sa fie mai preocupati de protectia datelor personale, sa gestioneze mai bine publicitatea care este agasanta la Google si sa ofere o calitate superioara a cautarilor.
Daca vor imbunatatii aceste aspecte, vor castiga incet dar sigur cota de piata in defavoarea lui Google.
Ok, o sa fac pe avocatul diavolului pentru ca sunt convins ca Google nu va sta sa se uite la Microsoft cum le face praf afacerea, chiar daca momentan au fost prinsi pe picior grersit. Ca doar este vorba de sute de miliarede de $.Google este un brand bine cunoscut in lumea motoarelor de cautare, in timp ce Bing este mai putin cunoscut.
Daca rezultatele de cautare oferite de Bing nu vor fi la fel de relevante ca cele de la Google, utilizatorii vor prefera in continuare Google.
Daca interfata si functionalitatea Bing nu sunt la fel de intuitive si usor de utilizat ca cele ale Google, utilizatorii vor ramane pe Google.
Folosesc Bing de cativa ani si, datorita sistemului lor de recompense, am primit si un card cadou de la Microsoft cu care am cumparat ceva aplicatii din Microsoft store. Google nu da nimic, doar imi ia datele. Cel putin Bing se preface ca ma compenseaza pentru loialitatea mea.
Google Search pe Edge rules
In ultimii ani, performanta cautarii Google a cam scazut.
Corect, dar deocamdata, este inca cel mai bun motor de cautarec, așa că asta e.
S-a facut la un moment dat un studiu din care a rezultat ca Microsoft Edge si Yandex au primit cele mai slabe calificari privind confidentialitatea. Trimit identificatori persistenti catre servere, inclusiv UUID-ul dispozitivului, si nu pot fi dezactivate de catre utilizatori. De asemenea, transmit informatii despre paginile web vizitate, etc. banuiesc ca nici Chrome nu face cam acelasi lucru.
Un material complementar la cel scris în acest articol: https://www.youtube.com/watch?v=eHspQ7hrVPQ
Meciul a început. Noul bing a fost lansat. Eu mi-am setat deja browserul implicit pe Edge.