Conversia text-vorbire (TTS) – webage.ro

Conversia text-vorbire

Vă recomand să ascultați acest scurt clip audio sau măcar primele 30 de secunde.

Nu subiectul tratat în clip este important ci modul în care au fost create cele două personaje (Jenny și Damon).

 

 

Personajele sunt de fapt roboți iar clipul a fost generat de un soft de inteligență artificială pe baza unui text scris.

De fapt este vorba despre o conversie „text to speech”, obținută cu ajutorul platformei de cloud computing services, Microsoft Azure.

Rezultatul este promițător iar domeniile de aplicare sunt diverse: podcast-uri, clipuri de prezentare etc.

Cei interesați de subiect, mă pot contacta pentru informații.

Vă pot ajuta / explica cum puteți genera astfel de clipuri audio.

Email WhatsApp

Generalități despre conversia text – vorbire.

 
Conversia text-vorbire (TTS) este o tehnologie care permite calculatoarelor să convertească textul scris în cuvinte vorbite.
 
Sistemele TTS sunt utilizate într-o varietate de aplicații, cum ar fi asistenții vocali, platformele de e-learning și cititoarele de ecran pentru persoanele cu deficiențe de vedere.
 
În acest articol, vom examina mai în detaliu modul în care funcționează conversia TTS și diferitele abordări și instrumente disponibile pentru generarea de vorbire din text.
 
Există mai multe abordări pentru conversia TTS, fiecare cu propriile puncte forte și limitări.
 
Sistemele bazate pe reguli utilizează un set de reguli predefinite pentru a converti textul în vorbire. Aceste reguli pot include reguli fonetice pentru convertirea textului în foneme (cele mai mici unități de sunet dintr-o limbă), reguli prozodice pentru adăugarea intonației și a stresului în vorbire și reguli sintactice pentru generarea ordinii corespunzătoare a cuvintelor și a structurii propozițiilor.
 
Sistemele bazate pe reguli sunt relativ simplu de implementat și pot produce rezultate bune pentru domenii sau limbi limitate. Cu toate acestea, ele pot fi inflexibile și pot produce un discurs cu un sunet nefiresc atunci când regulile nu sunt respectate cu exactitate.
 
Sistemele statistice utilizează seturi mari de date de vorbire și text înregistrat pentru a învăța modele și a genera vorbire. Aceste sisteme utilizează adesea tehnici de învățare automată și de procesare a limbajului natural (NLP) pentru a analiza relația dintre text și vorbirea corespunzătoare.
 
Sistemele statistice pot produce o vorbire cu un sunet mai natural decât sistemele bazate pe reguli, deoarece se pot adapta la variațiile din date și pot genera o vorbire care reflectă tiparele învățate din date. Cu toate acestea, sistemele statistice pot necesita o cantitate mare de date și este posibil să nu se generalizeze bine la limbi sau domenii noi.
 
Sistemele TTS neuronale utilizează tehnici de învățare profundă pentru a genera vorbire din text. Aceste sisteme utilizează rețele neuronale artificiale, care sunt modelate după structura creierului uman, pentru a învăța relația dintre text și vorbirea corespunzătoare.
 
Sistemele TTS neuronale sunt considerate, în general, cele mai precise și cele mai naturale, deoarece pot modela modele complexe și variații în date. Cu toate acestea, pot necesita o cantitate mare de date și de resurse de calcul pentru a fi antrenate și este posibil să nu fie potrivite pentru aplicații în timp real.
 
Pe piață sunt disponibile numeroase instrumente și servicii software TTS, de la cele gratuite și open-source la produse comerciale.
 
Aceste instrumente vin adesea cu o varietate de caracteristici și opțiuni de personalizare, cum ar fi posibilitatea de a ajusta vocea, tonul și viteza discursului generat sau de a alege dintre mai multe limbi și accente.

Exemple de instrumente și servicii TTS populare:

 
Google Text-to-Speech:
Este un serviciu TTS gratuit oferit de Google, care poate fi utilizat pentru a genera vorbire din text într-o varietate de limbi.
 
Amazon Polly:
Este un serviciu TTS bazat pe cloud oferit de Amazon care permite utilizatorilor să genereze vorbire din text în mai multe limbi și voci.
 
Nuance Communications:
Este un furnizor comercial de TTS care oferă o gamă de produse TTS pentru diferite aplicații, inclusiv asistenți vocali, platforme de e-learning și cititoare de ecran.
 
eSpeak:
Este un software TTS open-source care poate fi utilizat pe o varietate de platforme, inclusiv Linux, Windows și Android.

Sistemele TTS au o gamă largă de aplicații, printre care:

 
Asistenți vocali:
Tehnologia TTS este utilizată pe scară largă în asistenții vocali, cum ar fi Alexa de la Amazon și Google Assistant, pentru a converti textul scris în cuvinte vorbite. Aceste sisteme utilizează TTS pentru a genera răspunsuri la întrebările și comenzile utilizatorilor, precum și pentru a oferi informații și asistență.
 
Platforme de învățare electronică:
Sistemele TTS pot fi utilizate în platformele de e-learning pentru a furniza versiuni audio ale conținutului scris, cum ar fi manualele și cursurile. Acest lucru poate fi deosebit de util pentru studenții cu dificultăți de învățare sau care preferă să învețe prin ascultare.
 
Cititoarele de ecran:
Cititoarele de ecran sunt programe software care permit persoanelor cu deficiențe de vedere să acceseze informațiile afișate pe ecranul unui computer. Ei fac acest lucru prin convertirea textului de pe ecran în vorbire sintetizată, care poate fi ascultată prin difuzoarele computerului sau printr-o cască conectată.

Tehnologia Text-to-speech (TTS) este utilizată de cititorii de ecran pentru a sintetiza vorbirea din textul de pe ecran.

Cititorul de ecran citește textul de pe ecran cu voce tare, permițând utilizatorului să audă ceea ce este afișat. Tehnologia TTS a progresat mult în ultimii ani și poate produce un discurs cu un sunet foarte natural, facilitând utilizarea calculatoarelor și accesul la informații online de către persoanele cu deficiențe de vedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *