Cum să-ți extinzi afacerea locală la nivel național prin vânzări online

Cum să-ți extinzi afacerea locală la nivel național prin vânzări online

Creșteți business-ul în online cu promovare eficientă

 

Cuprins:

 

 

Introducere

La Webage, echipa noastră de specialiști în web design și marketing online ajută antreprenorii și companiile să-și dezvolte și promoveze afacerea online.
 
Una dintre principalele provocări cu care ne confruntăm frecvent este situația clienților care operează la nivel local, într-o anumită zonă geografică restrânsă, de exemplu doar la nivel de județ sau chiar de localitate. Acești clienți au deja un site pentru promovarea produselor sau serviciilor lor, iar noi realizăm constant campanii de marketing pentru a le crește traficul organic și vânzările. Campaniile pe care le implementăm includ optimizare SEO, promovare Google Ads, email marketing, social media și alte canale de promovare online.
 
Cu toate aceste eforturi susținute însă, adesea se ajunge într-un punct critic în care vânzările se plafonează, iar orice creștere suplimentară nu mai este posibilă prin promovarea la nivel local. Motivul principal este acela că orice piață locală are un număr limitat de clienți potențiali.
 
Mai mult, în majoritatea cazurilor există concurenți care activează în aceeași zonă geografică și care depun și ei eforturi de promovare. Ca rezultat, „feliile torului” se împart, iar cota de piață a fiecărei companii ajunge într-un echilibru care nu mai poate fi ușor modificat. De exemplu, un producător local de mobilă poate să epuizeze în câțiva ani întregul bazin de clienți potențiali dintr-un județ. Ulterior, creșterea devine foarte dificilă.
 
Și atfel singura soluție de creștere rămâne extinderea ariei geografice pentru a ajunge la noi segmente de clienți neexplorate.  Altfel spus, dacă vrei să-ți mărești vânzările, la un moment dat nu mai ai cum să o faci pe plan local și trebuie să te extinzi pe plan național. Iar una dintre cele mai eficiente soluții pe care le recomandăm clienților în această situație este crearea unui magazin online care să le permită să ajungă la clienți din întreaga țară sau chiar din străinătate.

 

Problemele clienților locali în promovarea afacerii

Atunci când discutăm cu clienții despre dificultățile întâmpinate în promovarea afacerii la nivel local, le explicăm multe aspecte importante. În primul rând, le precizăm că dacă am epuizat toate canalele relevante de promovare online în zona geografică respectivă, este puțin probabil ca vânzările să mai crească semnificativ doar prin intensificarea eforturilor de marketing.
 
Cu alte cuvinte, dacă am optimizat deja site-ul pentru termenii de căutare locali, am făcut campanii Google Ads targetate pe zonă, am promovat intens pe rețelele sociale vizând publicul din zona respectivă, am făcut e-mail marketing și publicitate prin alte mijloace, probabil am ajuns deja la majoritatea clienților potențiali. Orice creștere suplimentară prin canalele existente va fi nesemnificativă.
 
În plus, le explicăm faptul că într-o anumită zonă geografică numărul de clienți potențiali este limitat. Chiar dacă folosim cele mai bune tehnici de promovare, nu putem „inventa” clienți care nu există. Acest lucru este valabil mai ales pentru afacerile de nișă, care se adresează unui segment restrâns de populație.
 
Un alt aspect pe care îl evidențiem este că pe orice piață locală există concurenți care luptă pentru aceiași clienți. Din acest motiv, orice creștere se poate realiza doar „luând” din clienții concurenței, ceea ce este dificil și costisitor.
 
Nu în ultimul rând, contextul economic general al zonei geografice joacă un rol important. Dacă piața locală este în recesiune, șansele ca o campanie de marketing să genereze creșterea sperată sunt și mai mici. Clienții sunt precauți, cheltuielile discreționare scad, iar „furtul” clienților de la competitori devine și mai anevoios.
 
În concluzie, explicăm faptul că singura modalitate viabilă de a obține creștere semnificativă într-o astfel de situație este expansiunea geografică prin accesarea de noi zone și segmente de clienți, unde există încă potențial neexploatat. Iar una din cele mai bune căi de a realiza acest lucru este crearea unui magazin online.

 

Soluții pentru extinderea afacerii online

Atunci când o afacere locală ajunge într-un punct de saturare și nu mai poate crește doar prin promovarea în zona geografică existentă, cea mai bună soluție pe care o recomandăm este extinderea la nivel național sau internațional prin vânzări online.
 
Mai exact, sfătuim antreprenorii să nu se limiteze doar la clienții din județul sau orașul în care se află, ci să înceapă să vândă produsele și către clienți din toată țara sau chiar din străinătate. Avantajele acestui demers sunt imense: piața potențială crește exponential, la milioane de posibili clienți noi.
 
Bineînțeles, extinderea la nivel național sau global necesită investiții și multă muncă. Există provocări logistice, legale, de marketing și multe altele. Tocmai de aceea, cel mai bun mod de a realiza acest lucru este prin intermediul unui magazin online.
 
Un magazin online profesionist poate fi creat într-o lună sau două și este mult mai ușor și mai puțin costisitor decât deschiderea de magazine fizice în mai multe locații. Produsele pot fi promovate și vândute online clienților din toată țara. Iar livrarea se poate realiza prin curier rapid oriunde în țară.
 
Magazinul online nu trebuie să aibă de la început sute de produse. Recomandăm clienților să înceapă cu 5-10 produse populare, pe care să le promoveze intens național. Apoi, pe măsură ce vânzările cresc, pot adăuga treptat tot mai multe produse.
 
Odată ce au un magazin online funcțional, posibilitățile de creștere sunt aproape nelimitate. Clienții beneficiază de acces la o piață națională uriașă, în timp ce costurile rămân rezonabile. Iar pe termen lung se poate extinde și în afara țării, cucerind noi piețe în UE și în lume.
 
 

Crearea unui magazin online

Iată câțiva pași pe care îi recomandăm clienților atunci când vor să-și creeze un magazin online:

 • Alegerea unei platforme pentru magazin online (ex: WooCommerce)
 • Design-ul magazinului și experiența utilizatorilor
 • Integrarea sistemelor de plată
 • Configurarea metodelor de livrare
 • Importul produselor în magazin
 • Optimizarea magazinului pentru motoarele de căutare
 • Promovarea magazinului online

Un magazin online bine pus la punct poate aduce afacerii tale acces la milioane de potențiali clienți din toată țara.

Selectarea produselor pentru magazinul online

Iată ce trebuie să aveți în vedere atunci când alegeți produsele cu care să porniți magazinul online:

 • Produse cu cerere mare și vânzări consistente
 • Produse cu marjă de profit ridicată
 • Produse care se pot vinde și livra ușor online
 • Produse care te diferențiază de concurență

Un sondaj recent arată că magazinele online de succes au pornit de obicei cu un număr mic de produse, între 5 și 10, pe care le-au extins treptat pe măsură ce business-ul s-a dezvoltat.

 

Extinderea la nivel național și internațional

Iar după ce obțineți experiența necesară, vă puteți extinde la nivel European și internațional. Pentru extinderea afacerii online la nivel internațional sunt câteva lucruri importante:

 • Traducerea magazinului în limbile țintă
 • Adaptarea produselor, prețurilor și metodelor de livrare
 • Respectarea legislației specifice fiecărei țări
 • Promovarea internațională a magazinului (SEO, Social Media, Google Ads)

Odată ce aveți un magazin online funcțional, cerul este limita în ceea ce privește expansiunea afacerii dvs.!

 

Contactați-ne

Dacă aveți nevoie de consultanță pentru dezvoltarea afacerii dumneavoastră online, contactați-ne. Specialiștii noștri vă pot ajuta cu servicii complete de creare magazin online, promovare SEO și campanii de marketing online.

Verificați serviciile pe care le oferim și cum lucrăm pentru clienții noștri.

Aflați care sunt avantajele de a lucra cu o agenție profesionistă de web design precum Webage.

Vă stăm la dispoziție pentru a vă transforma visul într-o afacere de succes online!

12 comentarii la “Cum să-ți extinzi afacerea locală la nivel național prin vânzări online

 1. Abi a scris:

  Buna! Am o intrebare, cat de mult costa sa iti extinzi afacerea la nivel national? Fiindca eu am un magazin online mic de haine si as vrea sa ajung la mai multi clienti.

  • Radovan D. a scris:

   Buna! Costurile pot varia in functie de strategia aleasa pentru extindere, dar de obicei implica investitii in marketing online, optimizarea site-ului, logistica etc. V-as recomanda sa analizati piata, concurenta, bugetul disponibil si sa faceti un plan strategic. Sau puteți să apelați la serviciile Webage de promovare online. https://webage.ro/contact-firma-web-design-timisoara-webage/

 2. Carmencita a scris:

  Foarte interesant articolul, am si eu o firma mica de cosmetice si vreau sa o extind. Aveti idee cam cat ar trebui sa investesc initial pentru marketing online?

  • Radovan D. a scris:

   Investitiile in marketing online pot varia in functie de strategie, dar pentru o extindere la nivel national as recomanda un buget initial de cel putin 5,000-10,000 euro pentru campanii SEM, SEO, social media si punerea la punct a canalelor de vanzare. Analizati piata si alocati bugetele in functie de nevoi. Sau puteți să apelați la serviciile Webage de promovare online și ne ocupă noi de proiectul de promovare de la A la Z. https://webage.ro/contact-firma-web-design-timisoara-webage/

 3. Leon a scris:

  Salut. am un magazin online de jucarii de 5 ani care merge binisor in orasul meu. As dori sa ma extind in toata tara dar nu prea am experienta. Aveti vreun sfat? multumesc

  • Radovan D. a scris:

   Buna ziua! Pentru extindere, recomand sa analizati piata, cererea din diferite zone geografice, logistica necesara pentru livrarile la nivel national si sa elaborati o strategie pe termen lung. Parteneriatele cu firme de curierat sunt esentiale. De asemenea, investiti in SEO, campanii online si promovarea magazinului in social media. Sau puteți să apelați la serviciile Webage de promovare online și ne ocupă noi de proiectul de promovare de la A la Z. https://webage.ro/contact-firma-web-design-timisoara-webage/

 4. Tibi Sport a scris:

  Salut! Am un magazin online de haine sport, aș vrea extindere. De la ce aș începe? Aștept un sfat, mulțumesc!

  • Radovan D. a scris:

   Salut! Pentru început, aș recomanda să vă extindeți treptat, concentrandu-vă pe zonele geografice apropiate de locația actuală. Optimizați site-ul pentru experiența utilizatorilor la nivel național, investiți în campanii de promovare online focalizate pe noile piețe, stabiliți parteneriate cu firme de curierat naționale. Analizați cererea și adaptați oferta și marketingul pe fiecare piață.
   Pentru o extindere de succes, vă recomand să apelați la serviciile Webage – vă putem ajuta cu o strategie personalizată de promovare online la nivel național: https://webage.ro/contact-firma-web-design-timisoara-webage/
   Profitați de consultația gratuită pentru a stabili cel mai bun plan.

 5. Marius a scris:

  Bună ziua! Am o afacere de familie de mici dimensiuni cu produse alimentare tradiționale românești. Am un magazin online de câțiva ani dar nu foarte performant. Doresc să mă extind masiv la nivel național. Nu am un buget foarte mare pentru investiții, dar vreau să ajung și în alte zone din țară. Care ar fi cea mai bună strategie de promovare online pentru extindere, având în vedere bugetul meu limitat?

  • Radovan D. a scris:

   Bună ziua! Nu îmi dau seama ce înseamnă buget limitat. Vă prezint în continuare cea mai bună abordare pe care o puteți face:
   – Optimizare SEO solidă a site-ului, cu focus pe termeni cheie regionali și pe produsele dvs. specifice, pentru afișarea organică cât mai sus în rezultatele motoarelor de căutare.
   – Campanii Google Ads cu bugete mici, bine targetate geografic și pe termenii cheie relevanți, pentru vizibilitate sporită.
   – Promovare organică constantă în social media, în special Facebook, TikTok și Instagram pentru publicul dvs., cu postări despre produse, rețete, tradiții, plus interacțiune și engagement.
   – Identificarea de micro-influenceri și posibile parteneriate pentru promovarea produselor, ideal din zonele vizate.
   – Conținut de calitate – articole despre produse, povestea brandului, rețete etc.
   – Colaborări cu magazine online din domeniu.
   – Campanii promoționale, reduceri și cupoane pentru prima comandă, pentru atragerea de noi clienți.

   Cu creativitate și folosind la maximum canalele de promovare organică și parteneriate, puteți extinde eficient afacerea cu un buget relativ mic.
   Vă recomand să ne contactați pentru o strategie personalizată: https://webage.ro/contact-firma-web-design-timisoara-webage/

 6. Pisti a scris:

  Avem o afacere de produse traditionale din zona Transilvaniei – în special preparate din carne de vită și porc, mezeluri, lactate și ceva dulciuri. Am dezvoltat un magazin online prin care ne-am propus extinderea la nivel național, cel puțin în marile orașe unde se pot face livrări cu firmele de curierat, însă nu avem experiență în marketing.

  M-aș bucura de o recomandare de strategie de promovare online mai eficientă ținând cont de următoarele aspecte: avem produse perisabile, care necesită transport special, am putea face livrare doar în anumite zone; nu avem decât 2-3 angajați care se ocupă de comenzi și promovare. Cum am putea ajunge la clienți din toată România, având aceste limitări logistice și de personal? Ce fel de campanii de promovare ne-ar putea ajuta să ne extindem treptat?

  • Radovan D. a scris:

   Înțeleg provocările cu care vă confruntați în extinderea afacerii cu produse tradiționale perisabile și resurse limitate de personal și buget.
   Totuși, cu o strategie de promovare online bine pusă la punct și adaptată limitărilor, puteți ajunge treptat la clienți în principalele zone urbane ale țării.

   Iată câteva recomandări concrete:
   – Optimizare SEO solidă pe termenii cheie regionali și de produse, pentru afișare organică.
   – Campanii Google Ads cu buget mic dar bine targetate geografic și pe produsele cu cerere mare în zonele vizate.
   – Promovare în social media (Fb, Insta) cu accent pe zonă și produse specifice. Implicarea followerilor locali.
   – Identificarea de micro-influenceri și posibile parteneriate cu bloggeri gurmanzi din zonele vizate. De exemplu, o promovare de către un influencer local într-un oraș mare precum Cluj poate aduce comenzi semnificative.
   – Conținut de calitate despre produse, rețete, povestea brandului. Articole dedicate pentru fiecare zonă.
   – Oferte promoționale sau transport gratuit pentru comenzile din zone noi, pentru atragerea primelor comenzi.
   – Puteți testa parteneriate cu aplicații de livrare de tip Tazz sau Foodpanda pentru comenzile din zonele acoperite.
   – Analizați în detaliu rezultatele pe fiecare zonă și adaptați promovarea și logistica.

   Nu ezitați să ne contactați telefonic pentru mai multe detalii: https://webage.ro/contact-firma-web-design-timisoara-webage/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *