Întrebările legate de crearea unui site web, 21 – 25

Crearea unui site web. Întrebările și răspunsuri legate de crearea unui site web

21. Cum pot să protejez conținutul meu împotriva copierii sau a redistribuirii fără permisiunea mea?

Protecția conținutului este un aspect important atunci când îți construiești un site web și ar trebui să acorzi o atenție deosebită. În timp ce internetul oferă oportunități inepuizabile pentru a împărtăși și a interacționa cu alții, există riscul ca textele (conținutul) de pe site să fie copiate sau distribuite fără permisiunea ta.

Există câteva metode prin care poți proteja conținutul site-ului tău. Una dintre cele mai simple este să adaugi o mențiune de drepturi de autor în subsolul site-ului tău. Aceasta va oferi o notificare clară vizitatorilor site-ului că conținutul tău este protejat de drepturile de autor.

Pentru a fi sigur că nimeni nu redistribuie conținutul tău fără permisiunea ta, poți utiliza tehnologii anti-hotlink și blocarea copierii.

Altă metodă de protejare a conținutului este prin utilizarea licențelor Creative Commons. Aceste licențe permit utilizatorilor să folosească conținutul tău în mod liber, dar numai sub anumite condiții pe care le specifici. Acest lucru îți permite să îți protejezi drepturile de autor, dar în același timp să oferi oportunități pentru utilizatorii să utilizeze conținutul tău în mod creativ.

Altă metodă pentru protejarea conținutului tău este să folosești un sistem de gestiune a drepturilor digitale (DRM). Acest sistem criptează conținutul și limitează accesul la el doar utilizatorilor autorizați. De asemenea, poți folosi și metode precum watermarking sau semnăturile digitale pentru a identifica autorul și a împiedica copierea fără permisiune.

Dacă prin protejarea conținutului împotriva copierii textelor de pe site-ul tău înțelegi selectarea și copierea efectivă a textelor de pe site prin selectarea textului și apoi Ctrl+C, atunci există o posibilitate de a face acest lucru prin instalarea unui modul de protecție împotriva ”right click”-ului.

Acest gen de protecție, funcționează pentru majoritatea utilizatorilor, dar nu și pentru cei experimentați, care pot copia practic orice și oricând de pe site-ul tău.

22. Pot să îmi adaug un forum pe site-ul meu?

Un forum poate fi o modalitate excelentă de a interacționa cu vizitatorii tăi și de a crea o comunitate în jurul site-ului tău.

Există două opțiuni principale pentru a adăuga un forum pe site-ul tău. Prima opțiune este să utilizezi o platformă de forumuri existentă, cum ar fi phpBB, MyBB sau vBulletin, și să o integrezi în site-ul tău. Este o opțiune bună dacă nu vrei să investești prea mult timp și efort în crearea unui forum personalizat.

A doua opțiune este să creezi propriul tău forum personalizat, utilizând o platformă de construire a forumurilor precum Flarum sau Discourse. Această opțiune necesită mai mult timp și efort, dar îți oferă o mai mare flexibilitate în ceea ce privește aspectul și funcționalitatea forumului tău.

Indiferent de opțiunea pe care o alegi, este important să iei în considerare modul în care vei gestiona comunitatea ta și cum vei păstra conținutul forumului tău în siguranță și securizat. Va trebui să stabilești reguli clare pentru utilizatorii forumului tău și să angajezi moderatori pentru a gestiona activitatea acestuia.

23. Pot să îmi adaug un magazin online pe site-ul meu?

Adăugarea unui magazin online poate fi o modalitate excelentă de a-ți extinde afacerea și de a ajunge la un număr mai mare de clienți.

Există foarte multe platforme pentru ecommerce iar dacă nu ai o experiență solidă în acest domeniu, nu vei ști să o alegi pe cea mai potrivită pentru magazinul tău online. Din acest motiv, cred că este foarte important să consulți un specialist din domeniul ecommerce. În acest sens poți să contactezi Webage.

Există mai multe tipuri de platforme ecommerce: open-source, SaaS sau personalizate. Fiecare variantă are propriile avantaje și dezavantaje.

Platformele open-source sunt recomandate dacă îți dorești un magazin online personalizat în detaliu. Pentru a construi magazinul, vei folosi programe gata făcute de alții, pe care va trebui să le adaptezi pentru proiectul tău. Implementarea unui astfel de magazin necesită mult timp, costuri mari de creare administrare și întreținere.

Platforme ecommerce personalizate (custom). Această variantă este cea mai complicată și costisitoare. Este varianta în care o echipă de programatori, îți va construi magazinul de la zero, iar tu chiar trebuie să știi exact ce îți dorești.

Platforme ecommerce de tip SaaS. Dacă îți dorești un magazin mic sau mediu, cât mai ieftin, și gata într-un timp scurt (câteva săptămâni), atunci nu te mai gândi la platformele open-source sau cele custom. Varianta Saas este cea mai potrivită pentru tine.

Iată câteva criterii de alegere a unei platforme SaaS în funcție de tipul magazinului online (aceste criterii se referă la magazine mici și medii):

 • Numărul de produse – pentru un magazin online cu un număr mic de produse, poți alege o platformă mai simplă, precum Shopify sau Squarespace. Dacă te gândești la un magazin online cu o gamă mai mare de produse, poți opta pentru o platformă mai avansată, precum WooCommerce sau Magento.
 • Volumul de trafic – dacă aștepți un volum mare de trafic, este important să alegi o platformă e-commerce care poate face față cererii. Platformele e-commerce mai avansate, cum ar fi Magento și WooCommerce, sunt proiectate pentru a gestiona un trafic destul de ridicat, în timp ce Shopify și Squarespace sunt mai potrivite pentru trafic mai mic.
 • Necesitățile de personalizare – dacă dorești un nivel ridicat de personalizare, platformele open-source, cum ar fi Magento și WooCommerce, sunt cele mai bune opțiuni. Dacă nu ai nevoie de un nivel ridicat de personalizare, poți opta pentru o platformă mai simplă, cum ar fi Shopify sau BigCommerce.
 • Bugetul disponibil – costurile platformelor e-commerce variază în funcție de funcționalități și caracteristici. Shopify și Squarespace sunt platforme mai economice, cu prețuri de la aproximativ 29 USD pe lună. Magento și WooCommerce sunt gratuite, dar necesită costuri suplimentare pentru găzduirea, dezvoltarea, personalizarea, mentenanța și securitatea site-ului.
 • Tipul magazinului online – tipul de produse pe care îl vinzi poate influența și alegerea platformei. De exemplu, dacă vinzi produse digitale, cum ar fi software sau jocuri, poți opta pentru o platformă e-commerce care oferă integrări cu sisteme de gestionare a descărcărilor sau cu servicii de plată pentru produse digitale.

Asigură-te că magazinul tău online este ușor de utilizat și că procesul de cumpărare este simplu și intuitiv. Ar trebui să ofere o experiență de cumpărare fluidă pentru clienții tăi, astfel încât aceștia să revină și să facă achiziții repetate.

Nu uita de securitatea datelor clienților tăi, deoarece vor introduce informații personale și financiare în magazinul tău online. Asigură-te că utilizezi protocoale de securitate precum SSL și că ai încredere în furnizorul de servicii de plată pentru a procesa plățile.

24. Pot să îmi personalizez paginile de produs pentru magazinul meu online?

Poți personaliza paginile de produs pentru magazinul tău online.

Există câteva elemente cheie pe care trebuie să le iei în considerare atunci când personalizezi paginile de produs pentru magazinul tău online:

 1. Imagini de calitate – este important să îți alegi imagini de înaltă calitate și să încarci mai multe imagini care arată produsul din diferite unghiuri.

 2. Descrierea produsului – asigură-te că descrierea produsului este clară și detaliată, inclusiv informații despre dimensiuni, materiale și instrucțiuni de îngrijire.

 3. Preț – asigură-te că prețul este ușor de găsit și că este prezentat într-un mod clar și ușor de înțeles.

 4. Opțiuni de personalizare – dacă oferi opțiuni de personalizare pentru produsele tale, asigură-te că sunt ușor de utilizat și că poți oferi o previzualizare a produsului personalizat.

 5. Recenzii și evaluări – includerea recenziilor și evaluărilor produselor poate ajuta la creșterea încrederii clienților în produsul tău și poate ajuta la conversie.

 6. CTA-uri – includerea de apeluri la acțiune (CTA = Call To Action) clare și ușor de utilizat poate ajuta la creșterea conversiilor și la îndrumarea clienților către paginile de plată.

 7. Design – asigură-te că paginile de produs au un design coerent cu restul site-ului tău și sunt ușor de navigat și de utilizat.

25. Pot să îmi personalizez site-ul pentru diferitele grupuri de utilizatori, cum ar fi utilizatorii care au cont și cei care nu au?

Poți, iar în unele cazuri chiar ar trebui să o faci.

Pentru utilizatorii care au cont, poți personaliza pagina principală și fluxul de navigare astfel încât să afișeze informații relevante pentru fiecare utilizator în parte, cum ar fi comenzile anterioare sau produsele preferate. De asemenea, poți oferi opțiuni suplimentare, cum ar fi notificări personalizate sau recomandări bazate pe istoricul de cumpărături.

Pentru utilizatorii care nu au cont, trebuie să îți asiguri că site-ul tău este ușor de utilizat și că oferi suficiente informații despre produse și servicii. Poți utiliza, de asemenea, tehnici de marketing, cum ar fi oferte speciale sau reduceri pentru prima achiziție, pentru a-i încuraja pe acești utilizatori să devină clienți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *