Întrebările legate de crearea unui site web, 6 – 10

Crearea unui site web. Întrebările și răspunsuri legate de crearea unui site web

6. Ce platformă ar trebui să folosesc pentru a construi site-ul meu?

Există multe platforme și instrumente disponibile pe piață, fiecare cu propriile sale avantaje și dezavantaje. Astfel, alegerea platformei potrivite pentru construirea site-ului tău poate depinde de mai mulți factori.

Primul aspect pe care ar trebui să-l iei în considerare este nivelul tău de experiență în construirea site-urilor. Dacă ești novice în acest domeniu, poate ar fi bine să începi cu o platformă ușor de utilizat și ușor de înțeles.

Există multe platforme gratuite, cum ar fi WordPress.com sau Wix.com, care vin cu șabloane de design preconstruite și un sistem relativ simplu de gestionare a conținutului.

Dacă ai experiență în construirea site-urilor web sau dacă vei lucra cu un web designer și dorești să ai un grad mai mare de control asupra designului și funcționalității site-ului tău, poți alege o platformă mai complexă sau poți decide să construiești site-ul tău de la zero, folosind limbaje de programare web precum HTML, CSS, PHP, MySQL și  JavaScript. Acest lucru poate fi dificil, dar îți va oferi o flexibilitate mai mare în termeni de design și funcționalitate.

Iată o listă cu 10 platforme CMS (Content Management System) și o scurtă descriere pentru fiecare:

 1. WordPress.org – Este de departe cea mai populară platformă CMS (64.2% din piața CMS) și este utilizată pentru construirea a peste 43% din site-urile web din lume. Este ușor de utilizat, flexibiăl și are o gamă largă de plugin-uri și teme disponibile. Este potrivită pentru blog-uri, site-uri de afaceri și chiar și pentru magazine online.
 2. Drupal – Este o platformă CMS puternică și scalabilă, utilizată de multe site-uri web mari și complexe. Este populară pentru site-uri guvernamentale, instituții de învățământ și organizatii non-profit.
 3. Joomla – Este o platformă CMS cu o gamă largă de opțiuni pentru personalizare și este potrivită pentru construirea site-urilor web de dimensiuni medii și mari. Este populară pentru site-uri de comerț electronic, blog-uri și site-uri de comunitate.
 4. Shopify – Este o platformă CMS specializată în construirea de magazine online. Este ușor de utilizat și are o gamă largă de funcții și teme disponibile. Este populară pentru magazine online mici și mijlocii.
 5. Magento – Este o platformă CMS puternică și scalabilă, specializată în construirea de magazine online mari. Este utilizată de multe site-uri web de comerț electronic de mare amploare.
 6. Wix – Este o platformă CMS ușor de utilizat și cu o gamă largă de template-uri și funcții disponibile. Este populară pentru site-uri web de afaceri și site-uri de prezentare.
 7. Squarespace – Este o platformă CMS cu o gamă largă de teme moderne și personalizabile, și este potrivită pentru site-uri web de afaceri și site-uri de portofoliu.
 8. Weebly – Este o platformă CMS ușor de utilizat cu o gamă largă de funcții și template-uri disponibile. Este populară pentru site-uri web de afaceri, blog-uri și site-uri de prezentare.
 9. Ghost – Este o platformă CMS specializată în construirea de blog-uri și publicații online. Este ușor de utilizat și are un design simplu și minimalist.
 10. PrestaShop – Este o platformă CMS specializată în construirea de magazine online pentru afaceri mici și mijlocii. Este ușor de utilizat și are o gamă largă de funcții și teme disponibile.

Trebuie să iei în considerare costurile asociate cu fiecare platformă. Multe dintre platformele de construire a site-urilor oferă opțiuni gratuite, dar acestea vin cu limitări în termeni de design și funcționalitate. Opțiunile plătite oferă o flexibilitate mai mare, dar pot fi costisitoare, mai ales dacă optezi pentru adăugarea de funcționalități suplimentare.

În concluzie, alegerea platformei potrivite pentru tine depinde de nevoile și obiectivele tale. Dacă nu ai suficientă experiență în acest domeiu, cel mai bun lucru ar fi să consulți un web designer. Pentru a obșine o consultanță gratuită, îți recomand să contactezi Webage.

Contactează un web designer

7. Cum pot să îmi creez propriul sistem de gestionare a conținutului (CMS)?

Există mai multe modalități prin care poți să îți creezi propriul CMS. Una dintre ele este să utilizezi un sistem CMS existent și să îl personalizezi în funcție de nevoile tale.

Există multe CMS-uri open source, precum WordPress, Joomla, Drupal sau Magento (vezi exemplele de mai sus), care îți oferă opțiunea de a modifica aspectul și funcționalitățile acestora pentru a se potrivi cu afacerea ta. În plus, aceste CMS-uri oferă o comunitate activă și suport tehnic, astfel încât să poți găsi ajutorul de care ai nevoie atunci când întâmpini probleme.

O altă opțiune ar fi să creezi propriul CMS utilizând un framework precum Laravel sau Ruby on Rails. Aceste framework-uri îți oferă o serie de instrumente și librării pentru a construi propriul CMS de la zero. Această opțiune necesită însă cunoștințe solide de programare și timp pentru a dezvolta un sistem robust și securizat.

Indiferent de opțiunea aleasă, trebuie să îți definești nevoile și cerințele înainte de a începe dezvoltarea propriului CMS. Trebuie să decizi ce funcționalități sunt importante pentru afacerea ta și cum vei utiliza CMS-ul pentru a actualiza și gestiona conținutul. De exemplu, dacă dorești să ai un magazin online, trebuie să alegi un CMS care oferă funcții de gestionare a produselor, a comenzilor și a plăților.

În plus, trebuie să fii atent la securitatea sistemului tău CMS. Este important să utilizezi o arhitectură sigură și să actualizezi sistemul tău CMS în mod regulat pentru a preveni vulnerabilitățile de securitate.

În concluzie, îți poți crea propriul sistem de gestionare a conținutului (CMS) prin utilizarea unui CMS existent sau prin crearea unuia propriu, folosind un framework. Dacă ai nevoie de ajutor în procesul de dezvoltare, există mulți experți în web design care îți pot oferi suport tehnic. Mult succes!

8. Ce platforme de găzduire sunt cele mai bune pentru site-ul meu?

Alegerea platformei de găzduire potrivite pentru site-ul tău este esențială pentru succesul acestuia. Există foarte multe opțiuni disponibile, iar alegerea celei mai potrivite variante poate fi copleșitoare. Și pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, una sunt datele tehnice pe care le găsești pe site-ul providerului de hosting și alta este realitatea. Din acest motiv, îți recomandăm să discuți această problemă cu un web designer și să alegi una din recomandările lui. 

În primul rând, este important să înțelegi că alegerea unei platforme de găzduire depinde de nevoile tale specifice și de planurile de viitor. Deci, înainte de a alege o platformă, trebuie să ții cont de cerințele tale, de la nivelul traficului pe care îl aștepți la dimensiunea site-ului și nevoile de securitate. Dacă nu știi care sunt cerințele, atunci ….. consultă un specialist în domeniu, de exemplu un web designer de la Webage.

 

În general, există trei tipuri de platforme de găzduire: găzduirea împărțită (hosting de tip hare), găzduirea VPS (server virtual privat) și găzduirea dedicată. Fiecare dintre acestea are propriile sale avantaje și dezavantaje, iar alegerea depinde de necesitățile tale.

Dar ca să alegi corect tipul de hosting trebuie să ți cont de mai multe variabile:

 1. Traficul site-ului – traficul site-ului poate varia de la câțiva vizitatori pe zi până la milioane.

 2. Dimensiunea site-ului – dimensiunea site-ului poate varia de la câteva pagini la …. mii, zeci de mii ș.a.m.d.. 

 3. Tipul de site – anumite tipuri de site-uri, cum ar fi site-urile de comerț electronic sau site-urile care procesează informații sensibile, pot avea cerințe tehnice și de securitate suplimentare.

 4. Nivelul de control – unele tipuri de hosting oferă mai mult control asupra serverului, în timp ce altele sunt mai restricționate.

 5. Bugetul – costul hosting-ului poate varia semnificativ în funcție de tipul și nivelul de servicii oferite. Dar în final, va trebui să decizi și în funcție de bugetul pe care ți-l permiți.

 6. Suport tehnic – este extrem de important să alegi un furnizor de hosting care să ofere suport tehnic și asistență pentru a ajuta la rezolvarea oricăror probleme tehnice care pot apărea.

 7. Uptime și performanță – uptime-ul și performanța site-ului pot afecta experiența utilizatorilor și clasarea site-ului în motoarele de căutare. Este de preferat un furnizor de hosting care să ofere un uptime ridicat și performanță rapidă.

 

Dacă începi un site nou și ai un buget redus, găzduirea de tip share, este probabil cea mai bună opțiune. Această variantă presupune împărțirea unui singur server între mai mulți clienți. Din acest motiv, această variantă este și cea mai ieftină.

Cu toate acestea, găzduirea de tip share poate fi mai puțin securizată și mai puțin scalabilă dar nu-ți fă griji, dacă vei alege un provider de hosting bun, îți poți face treaba fără probleme. De exemplu, site-ul nostru webage.ro funcționează pe o găzduire de tip share, și nu este chiar un site simplu iar traficul la data la care scriu acest articol este în medie 1.500 de vizitatori/zi.

În general, acest tip de hosting este adecvat pentru site-uri cu trafic sub 10.000 de vizitatori pe zi.

Găzduirea VPS este o opțiune mai bună pentru site-urile care au nevoie de mai mult control și flexibilitate decât oferă găzduirea împărțită, dar fără a fi nevoie să plătești pentru un server dedicat. În această opțiune, serverul este împărțit în mai multe servere virtuale, iar tu primești acces la o parte a acestui server. Această opțiune poate fi mai scalabilă și mai sigură decât găzduirea împărțită.

Un VPS poate fi adecvat pentru site-uri cu un trafic între 10.000 și 100.000 de vizitatori pe zi.

Găzduirea dedicată este cea mai puternică și mai sigură opțiune de găzduire și este destinată site-urilor cu trafic ridicat și nevoi specifice de securitate. În acest caz, un server întreg este dedicat site-ului tău. Cu toate acestea, această opțiune poate fi costisitoare și necesită o expertiză tehnică mai mare pentru a o gestiona.

Un server dedicat poate fi adecvat pentru site-uri cu trafic de peste 100.000 de vizitatori pe zi.

Acum s-ar puttea să-ți pui întrebarea, după ce îmi temin site-ul, câți vizitatori voi avea pe lună?

Răspuns: Dacă nu îți vei promova site-ul, vei avea maxim 10 vizite pe zi. Și multe dintre ele vor fi făcute de roboții motoarelor de căutare.

9. Cum pot aleg numele de domeniu pentru site-ul meu?

Să vorbim despre cum poți să îți alegi numele de domeniu pentru site-ul tău. În primul rând, numele de domeniu este adresa prin care utilizatorii pot ajunge pe site-ul tău. De aceea, este important să alegi un nume de domeniu potrivit și ușor de reținut. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să îți alegi numele de domeniu potrivit pentru site-ul tău.

 1. Alege un nume de domeniu simplu și ușor de reținut. Cu cât numele de domeniu este mai simplu și mai ușor de reținut, cu atât este mai ușor pentru utilizatorii tăi să își amintească adresa site-ului tău. Fii creativ și încearcă să găsești un nume care să fie original și care să te reprezinte.

 2. Alege un nume de domeniu care să se potrivească cu tema site-ului tău. Dacă ai un magazin online, de exemplu, încearcă să alegi un nume de domeniu care să se potrivească cu produsele pe care le vinzi. Dacă ai un blog despre călătorii, încearcă să alegi un nume de domeniu care să includă cuvinte cheie legate de călătorii.

 3. Alege un nume de domeniu scurt. Cu cât numele de domeniu este mai scurt, cu atât este mai ușor de reținut și de scris. Evită numele de domenii lungi și complexe care sunt greu de reținut și de comunicat.

 4. Verifică disponibilitatea numelor de domenii. Înainte de a alege un nume de domeniu, verifică dacă acesta este disponibil. Există multe site-uri care îți permit să verifici disponibilitatea numelor de domenii și să îți sugereze alternative.

 5. Alege o extensie de domeniu potrivită. Există multe extensii de domeniu disponibile, inclusiv .com, .net, .org, .ro și multe altele. Alege o extensie de domeniu care să se potrivească cu nevoile și cu bugetul tău.

 6. Fi tu proprietarul domeniului. Odată ce ai ales numele domeniului, vei plăti un abonament anual. Atât timp cât plătești abonamentul, domeniul va fi al tău. Nu fă greșeala să alegi domeniul printr-un intermediar, nici măcar prin firma de web design care îți face sau administrează site-ul. Nu ai de unde să ști dacă relațiile cu intermediarul vor fi mereu amiabile. În felul acesta nu riști să rămâi fără domeniul în care poate ai investit ani de zile.

În concluzie, alegerea unui nume de domeniu potrivit pentru site-ul tău este importantă și poate influența succesul afacerii tale online. Încearcă să fii creativ, să alegi un nume de domeniu simplu și ușor de reținut și să te asiguri că este disponibil. Succes!

10. Voi avea acces la statistici despre traficul site-ului meu?

În general, orice platformă de găzduire sau platformă de creare a site-urilor web îți poate oferi acces la statistici despre traficul site-ului tău.

Aceste statistici îți vor oferi informații valoroase despre vizitatorii tăi, inclusiv numărul de vizitatori unici, paginile vizitate, durata medie de timp petrecută pe site, sursele traficului (de exemplu, căutare organică, trafic direct sau social), și multe altele.

Statisticile despre trafic sunt importante pentru a-ți putea monitoriza site-ul și a-l îmbunătăți în funcție de nevoile vizitatorilor tăi. De exemplu, dacă observi că majoritatea vizitatorilor tăi părăsesc site-ul înainte de a face o achiziție, poți să cauți soluții pentru a-i reține și a-i încuraja să finalizeze achiziția.

Există mai multe instrumente de analiză web disponibile, cum ar fi Google Analytics sau platformele de găzduire care îți oferă propriile lor instrumente de analiză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *