Valul digital: Cum inteligența artificială va rescrie regulile jocului

Valul digital: Cum inteligența artificială va rescrie regulile jocului

Inteligența artificială este noua electricitate. La fel cum electricitatea a transformat numeroase industrii acum un secol, AI are potențialul de a rescrie lumea noastră și de a revoluționa modul în care trăim și lucrăm.

 

Transformarea pieței muncii

Se estimează că în următorii patru ani, aproximativ 300 de milioane de oameni își vor pierde locul de muncă (să sperăm că îți vor găsi cu ușurință altul) din cauza tehnologiei inteligenței artificiale. Unul dintre aceste valuri a început deja în Statele Unite în 2022 și continuă în 2023.
 
Pe parcursul anului 2023, s-au înregistrat concedieri masive în sectorul tehnologic, atât în cadrul companiilor mari, cunoscute ca Big Tech, cât și în startup-uri și alte companii mai mici.
 
Conform unor date colectate de Layoffs.fyi, 669 de companii tech au concediat aproximativ 193,098 de angajați până acum anul acesta, comparativ cu 164,411 concedieri anul trecut.
Companiile cu cele mai mari reduceri de personal până în prezent în 2023 sunt Amazon (16.000 de joburi), Alphabet – Google (12.000 de joburi), Microsoft (10,158 de  joburi  ), Meta – Facebook (10,000 de  joburi  ) și Ericsson (8,500 de  joburi  ).
 
În afară de influența AI, mai există un factor important, ce contribuie la aceste concedieri. Companiile tech au angajat în masă în timpul pandemiei, când blocajele au declanșat o explozie de cumpărături de tehnologie pentru a susține munca de la distanță și o creștere a e-commerce-ului. Acum, ele se confruntă cu o scădere importantă a vânzărilor și veniturilor.
 
 

Impactul AI asupra industriilor

Nu numai industria IT este afectată. Iată o listă cu alte 10 domenii care vor fi afectate evoluția AI:
 
1. Domeniul Administrativ / Suport: 
Acest domeniu este considerat cel mai vulnerabil, cu un risc estimat de 46% de a fi afectat de automatizare. Funcțiile administrative repetitive sunt cele mai expuse automatizări.
Exemple de astfel de funcții:
– Asistent administrativ (asistent de birou, marketing, vânzări, contabilitate, resurse umane, financiar, asigurări, achiziții etc.);
– Operator de date calculator;
– Recepționer / Recepționeră;
– Specialist servicii clienți;
– Operator de call center;
– Operator de facturare;
– Specialist în managementul calității.
 
2. Domeniul Serviciilor Juridice: 
Acest domeniu are un risc estimat de 44% de a fi afectat de automatizare, în special în ceea ce privește sarcinile repetitive.
 
3. Contabilitate / Finanțe: 
Și acest domeniu are un risc crescut, pentru că foarte multe sarcini și procese pot fi complet automatizate. AI poate fi utilizată chiar și pentru detectarea fraudelor, gestionarea investițiilor și îmbunătățirea serviciilor pentru clienți etc..
 
4. Inginerie / Tehnic: 
În domeniul ingineriei, AI poate automatiza anumite sarcini de proiectare și testare, însă rolurile care necesită creativitate și rezolvarea problemelor complexe vor rămâne în mare parte în mâinile oamenilor. 
 
5. Arte creative: 
Este un domeniu care va fi grav afectat. AI începe să penetreze și acest spațiu, cu aplicații ca generatoarele de conținut (text, imagini, video și muzică).
 
6. Sănătate: 
Personalul administrativ va fi probabil cel mai afectat. AI poate contribui la diagnosticul bolilor, la personalizarea tratamentelor și la eficientizarea administrării sistemelor de sănătate.
 
7. Educație: 
AI poate oferi învățare personalizată și poate ajuta la identificarea nevoilor elevilor, îmbunătățind astfel procesul de învățare.
 
8. Automotive: 
AI este cheia pentru dezvoltarea vehiculelor autonome și a sistemelor avansate de asistență a conducătorului auto.
 
9. Retail: 
AI poate îmbunătăți procesele de stocare și logistică, poate personaliza experiența de cumpărături și poate îmbunătăți previziunile de vânzări.
 
10. Energie și utilități: 
AI poate optimiza producția și distribuția de energie, precum și gestionarea consumului de resurse.
 
 

AI în afaceri: Este deja o necesitate, nu mai este o opțiune

În perioada imediat următoare, a nu fi familiarizat cu AI și cu modul în care poate fi utilizat în afaceri nu mai este o opțiune. Este o necesitate pentru oricine dorește să rămână competitiv pe termen lung. Nerecunoașterea acestei tendințe poate avea consecințe grave, inclusiv pierderea relevanței și a afacerii în sine într-un interval de 3-5 ani.
 
În acest context, este crucial să te întrebi: „Sunt eu pregătit pentru viitorul AI?”. Este firma mea pregătită să facă față concurenței care va folosi AI pentru eficientizare, creștere, și dezvoltare?
 
Dacă răspunsul este „nu”, atunci ar trebui să te apuci de treabă. Angajează experți în domeniu, care să găsească soluții de implementare eficientă a tehnologiilor AI pentru afacerea ta. Aceasta este calea de a rămâne competitiv, de a fi în fruntea concurenței și de a asigura viitorul afacerii tale. Cei care înțeleg și adoptă AI acum vor fi liderii de mâine.
 
Prin combinarea inteligenței umane și a celei artificiale, putem construi un viitor mai inteligent și mai eficient.

Contactează-ne și îți vom oferii gratuit informații despre modul în care poți implementa inteligența artificială în firma ta.

18 comentarii la “Valul digital: Cum inteligența artificială va rescrie regulile jocului

  1. Romulus a scris:

    Primul val de concedieri îl vedeți deja la toți giganții tehnologici. Lucrul ăsta o să se întâmple și în România. Mai greu, mai încolo, dar 100% concedierile vor veni.

  2. Mercle a scris:

    Este clar că AI va avea un impact semnificativ asupra pieței muncii mai ales pentru lucrătorii cu studii superioare. Vine timpul meseriașilor (de fapt a venit de mult). Să știi să pui gresie și faianță, să zugrăvești, să fi un bin electrician va fi ca în zicala aia, ”meseria este brățară de aur”.

  3. Cora a scris:

    Această inteligență artificială începe să-mi provoace anxietate.

    • MraKl a scris:

      Psihologii, daca nu vor fi inlocuiti de Ai, vor avea foarte mult de lucru in perioada urmatoare.

    • Emily a scris:

      Să știi că nu ești singura carea are această problema. Anxietatea AI este reală. Și ce este cel mai înfricoșător într-un moment ca acesta este ritmul de schimbare combinat cu faptul că nu știi „ce urmează”.

  4. AdiL a scris:

    În calitate de oameni, suntem îngrijorați de modul în care inteligenta artificiala va afecta realitatea în care trăim. O va remodela în întregime. Locurile de muncă, educația și alte concepte vor înceta să mai existe așa cum le cunoaștem.

  5. Elana a scris:

    Am început deja să număr zilele până când nu voi mai lucra ca traducător. Abia la 36 de ani m-am apucat în sfârșit de ceva care îmi place iar acum va trebui să o iau de la capăt. Dar nu prea știu în ce direcție să merg, ce alt job să aleg?

  6. Stelarium a scris:

    După pandemie, criză economică, încălzire globală, instabilitate, inflație, război, greve etc. asta este fix ce ne mai lipsea, o inteligență artificială care să facă și mai praf. Și nu știu de ce, am o vagă presimțire că tabloul nu este complet și vor urma noi surprize.

  7. Zoso a scris:

    La noi în firmă nu sunt planuri de concediere datorită inteligenței artificiale. Acum majoritatea dintre angajați, folosec ChatGpt și practic am devenit mult mai productivi. Sentimentul general este că toată lumea de aici și-a luat un asistent pe care-l pune non stop la lucru.

    • Cami a scris:

      Adoptarea inteligenței artificiale ar putea dura 2 sau 3 ani la multe firme, astfel încât s-ar putea să nu fie nevoie de concedieri forțate … .

  8. Eneas a scris:

    Este posibil să se închidă noi posturi în viitor. ChatGPT nu înlocuiește încă în totalitate un angajat. Dar un scenariu posibil este următorul: imaginați-vă că astăzi echipa juridică crește odată cu creșterea companiei. Dacă aceeași echipă poate continua să facă munca juridică în ciuda creșterii, compania ar putea să nu vadă niciun motiv pentru a angaja noi juriști în viitor.

  9. Blender a scris:

    Sunt angajat ca artist 3D într-o companie mică de jocuri, formată din 10 persoane. Pe partea de grafică 3D, suntem 2 persoane și facem jocuri pentru mobile.

    De când a apărut Midjourney v5 (o aplicație de inteligență artificială ce generează imagini), job-ul meu este foarte diferit acum. Nu mai sunt artist. Acum tot ceea ce fac este scriu comenzi pentru Midjourney, prelucrare ulterioară în Photoshop, și cam atât …. iar imaginile arată chiar foarte bine. Motivația pentru care am vrut să devin artist 3D a dispărut.

    Această schimbare a venit peste noapte pentru mine. Nu am avut de ales. Și nici șeful meu nu a avut de ales. Acum pot crea și anima un personaj făcut cu Midjourney în 2-3 zile. Înainte, ne lua câteva săptămâni. Diferența este că: mie îmi pasă, dar șefului nu. Pentru șeful meu este doar o economie uriașă de timp și bani. Și din păcate rezultatele generate cu ajutorul Midjourney sunt mai bune decât cele obținute de mine.

    Sunt supărat, stresat și am o groază de incertitudini. Pentru colegul meu, de la 3D schimbarea a fost în favoarea lui. Înainte de a apărea Midjourney, eu eram mult mai bun ca el din punct de vedere creativ și calitativ. Acum este la fel ca mine, poate chiar mai productiv. Așadar, avantajul meu a dispărut.

    Obținerea unui loc de muncă în industria jocurilor este deja dificilă. Dar să mai rămân și fără loc de muncă din cauza AI ….

    • Sami a scris:

      Sinistru. Si este doar virful icebergului, pentru ca ce vedem acum este doar inceputul si nici macar vorbim de inteligenta artificiala autentica.

      Din pacate societatea a ajuns de mult sa judece valoarea unei persoane doar în functie de contributia sa economica.

    • Carmen Veres a scris:

      Tu macar ai apucat sa lucrezi in acest domeniu. Eu ma pregatesc de vreo 2 ani ca sa intru in aceasta industrie. Si acum ce sa mai sper. Nici nu stiu ce sa fac.

  10. CatChat a scris:

    Ceea ce am văzut în ultimele câteva luni în ceea ce privește inteligența artificială mi-a zdruncinat total așteptările că viitorul este în vreun fel previzibil.
    La fel s-a întâmplat și cu COVID: în șase luni, lumea s-a schimbat.

  11. Hugo-the-boss a scris:

    Cred că avansul AI va fi un beneficiu enorm pentru eficiența și productivitatea afacerilor noastre. Desigur, schimbările pot fi înfricoșătoare, dar această tehnologie ne oferă oportunitatea de a crea noi locuri de muncă și de a dezvolta competențe adaptabile.

  12. ClickB a scris:

    Asta e doar o altă modalitate de a înlocui oamenii cu mașini. Ce se întâmplă cu locurile de muncă și cu familiile care depind de acestea? Da, poate că AI are avantaje, dar nu putem să ne ignorăm responsabilitatea față de societate. Industria ar trebui să fie responsabilă și să găsească modalități de a echilibra automatizarea cu protecția oamenilor care sunt afectați.

  13. MraKl a scris:

    Nu văd de ce ar trebui să ne temem de progresul tehnologic. De-a lungul istoriei, inovațiile au dus la schimbări în piața muncii, iar noi ne-am adaptat mereu. Este momentul să ne deschidem mințile și să abordăm această transformare cu încredere. AI ne oferă oportunitatea de a elibera resursele umane de sarcini repetitive și de a ne concentra pe aspecte mai creative și complexe ale activității noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *