Viitorul sumbru al agențiilor de social media în era video și inteligenței artificiale

Viitorul sumbru al agențiilor de social media în era video și inteligenței artificiale

În acest articol vom analiza situația dificilă în care se află în prezent agențiile de marketing pe social media. Vom încerca să înțelegem cauzele care au dus la această situație și care sunt perspectivele de viitor pentru această industrie.

 

În anii 2014-2015, agențiile de social media aveau un model de business extrem de simplu și profitabil.

 

Pentru a avea succes pe platforme precum Facebook, Instagram sau Pinterest, era suficient să optimizezi anumite elemente tehnice, precum hashtag-uri, descrierea video, ora postării sau alegerea imaginii. Apoi apelai la servicii externe ca să generezi ”engagement”, precum angajați offshore sau roboți care să dea like, follow și să comenteze la postări, făcând clienții să creadă că obțin rezultate (o practică de loc corectă, din punctul meu de vedere este chiar înșelătorie). Pentru acest serviciu minim, agențiile încasau sume mari de la clienți.

 

Însă din 2024, acest model de business nu va mai funcționa. Elementele tehnice menționate anterior nu mai au impact semnificativ. Singurul lucru care contează acum este conținutul – și în mod scpecial videoclipuri de calitate care să atragă și să mențină atenția utilizatorilor.

 

Dar producția de conținut video de calitate este extrem de costisitoare și solicită abilități creative deosebite. Este nevoie de povestitori talentați, care să știe cum să capteze atenția în primele secunde și să spargă gheața între brand și public.

 

Prin urmare, agențiile de social media se află într-o situație foarte dificilă. Trebuie să producă zilnic câteva zeci de clipuri video pentru clienții lor, în speranța că vor obține engagement organic și vor crește conturile respectivilor clienți. Rezultatul este de multe ori un conținut mediocru, deoarece este extrem de dificil să produci atât de mult conținut de calitate cu resurse limitate.

 

Există două direcții posibile pentru agențiile de social media în viitorul apropiat:

 1. Vor continua să existe agenții care produc conținut creativ pentru clienți mari, cu bugete generoase. Acestea vor reuși să supraviețuiască.
 2. Majoritatea agențiilor se vor reorienta către consultanță în social media – lucrând cu departamentele de marketing ale brandurilor pentru a-i ajuta să își optimizeze activitatea pe conturi proprii. Deja văd o migrare în această direcție.

 

Inclusiv departamentele de social media intern vor fi în curând înlocuite de inteligența artificială, care va putea genera idei creative mai bune decât oamenii. Prin urmare, este posibil ca întreaga industrie a agențiilor de social media să dispară în 5-10 ani.

 

Pentru a rezuma, agențiile de social media se confruntă în prezent cu provocări enorme, având un model de business depășit. Supraviețuirea lor depinde de adaptarea rapidă la noile cerințe dictate de platformele social media și de concentrarea pe servicii de consultanță. Pe termen lung însă, este probabil ca întreaga industrie să fie înlocuită de soluții bazate pe inteligență artificială.

 

Sper că acest articol v-a ajutat să înțelegeți mai bine situația dificilă cu care se confruntă în prezent agențiile de social media și care sunt perspectivele acestei industrii pe termen scurt și mediu.

 

Acum, hai să trecem la acțiune! Care sunt provocările tale în marketingul pe social media? Ce soluții ai implementat până acum? Spune-ne în comentarii!

3 comentarii la “Viitorul sumbru al agențiilor de social media în era video și inteligenței artificiale

 1. Ketlast a scris:

  Cred că agenții de social media vor fi necesari pentru a crește awareness-ul și engajamentul pentru brandurile lor. În era video și inteligenței artificiale, agenții vor fi în poziția de a utiliza aceste tehnologii pentru a crește încrederea și loialitatea clienților.

 2. Gabriel Rădescu a scris:

  În primul rând, video-ul devine tot mai important pentru afacerile care își doresc să se conecteze cu publicul lor. Conținutul video este captivant, informativ și poate fi ușor distribuit pe diverse platforme de social media.

  În al doilea rând, inteligența artificială este setată să joace un rol major în viitorul social media-ului. Instrumente alimentate de AI cum ar fi roboții de conversație, software-ul de analiză a sentimentelor și analiza predictivă vor deveni tot mai importante pentru afacerile care doresc să-și automatizeze operațiunile de social media.

  În al treilea rând, personalizarea va fi cheia în viitorul social media-ului. Cu ajutorul AI, agenții de social media vor putea crea campanii extrem de direcționate care sunt adaptate intereselor și preferințelor publicului țintă al clienților lor.

  În al patrulea rând, agenții de social media vor trebui să fie pricepuți în analiza datelor și raportarea acestora. Cu ajutorul AI, agenții vor putea urmări indicatorii cheie de performanță, să monitorizeze comportamentul consumatorilor și să furnizeze informații valoroase clienților lor.

  În cele din urmă, agenții de social media vor trebui să fie conștienți de implicatiile etice ale utilizării IA și a video-ului în campaniile lor. Pe măsură ce AI devine tot mai prezentă, există îngrijorări legate de confidențialitatea datelor, de bias și de transparență. Agenții de social media vor trebui să fie conștienți de aceste îngrijorări și să se asigure că campaniile clienților lor sunt etice și transparente.

 3. Conrail a scris:

  În loc să vedem roboții ca inamici, ar trebui să învățăm să colaborăm cu ei. Complementarea abilităților noastre cu cele ale AI poate duce la rezultate remarcabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *