Potențialul și limitele utilizării inteligenței artificiale în serviciile psihologice
Oamenii recurg din ce în ce mai des la utilizarea robotului ChatGPT ca pe un psihoterapeut virtual.
Pentru persoanele care nu știu ce înseamnă ChatGPT, este un sistem de inteligență artificială (AI), ce funcționează ca un chatbot (roboțel de discuții online).
ChatGPT răspunde la întrebări și oferă suport în diverse domenii, inclusiv în sănătatea mintală și acționează ca un ”veritabil” psihoterapeut.
Altfel spus, putem sta de vorbă cu acest roboțel online așa cum stăm de vorbă cu un psiholog, despre problemele noastre mintale, cum ar fi depresia, anxietatea și stresul, care sunt din ce în ce mai comune în lume, iar pandemia a accentuat această situație.
Chiar dacă acest nou mod de terapie pare ciudat și probabil ridică foarte multe semne de întrebare și chiar provoacă îngrijorare în rândul psihologilor, acest lucru deja se întâmplă și nu va putea fi oprit.
De ce nu va putea fi oprit?
- Pentru că tehnologia deja există, este performantă și se îmbunătățește constat de la o lună la alta;
- Pentru că oferă o alternativă mult mai ieftină, în comparație cu serviciile tradiționale;
- Pentru că ”terapia” prin ”psihoterapeutul ChatGPT”, poate fi făcută de la distanță. Nici măcar nu este necesară o aplicație video. În câțiva ani, vom sta de vorbă pe Zoom, cu un ”psiholog” și nici nu ne vom da seama dacă este om sau imagine generată artificial;
- Nu necesită programare, poate fi făcută oricând și poate dura un timp practic nelimitat;
- Poate fi făcută de oricine, în orice limbă deci dispar complet barierele lingvistice.
Și dacă această tehnologie nu va putea fi oprită, în loc să ne prefacem că această evoluție nu există, mai bine discutăm despre ea și încercăm să ne adaptăm sau chiar să profităm de acest trend.
Dar pentru asta ar trebui să răspundem la câteva întrebări:
- Este ”psihoterapeutul ChatGPT” este o opțiune viabilă?
- Poate ”psihoterapeutul ChatGPT” să înlocuiască în acest moment complet un psihoterapeut?
- Care ar putea fi consecințele negative în cazul utilizării ”psihoterapeutului ChatGPT”?
- Care ar fi avantajele combinației dintre ”psihoterapeutul ChatGPT” și metodele tradiționale?
Din punctul meu de vedere, în acest moment, ”psihoterapeutul ChatGPT” nu poate oferi o relație terapeutică autentică și nu poate evalua un caz specific într-un mod complet individualizat. Există numeroase aspecte ale terapiei umane care nu pot fi replicate de către o inteligență artificială, cum ar fi empatia, relaționarea și adaptarea la nevoile și preferințele unui client. În plus, ”psihoterapeutul ChatGPT” nu este un expert în diagnosticarea tulburărilor și poate oferi răspunsuri incorecte sau incomplete în anumite situații.
Deși ”psihoterapeutul ChatGPT” poate oferi informații generale și sugestii despre abordările de tratament, există numeroase limitări în ceea ce privește utilizarea sa în contextul sănătății mintale. Un aspect important este acuratețea răspunsurilor oferite. ChatGPT se bazează pe datele și informațiile prezentate în seturile sale de antrenament, iar acestea pot conține erori sau informații învechite. Astfel, există riscul ca răspunsurile oferite de ChatGPT să fie incorecte sau să nu țină cont de particularitățile unui caz specific.
În plus, ”psihoterapeutul ChatGPT” nu poate evalua semnificația emoțională și contextul personal al unei probleme. Terapeuții umani utilizează expertiza lor și empatia pentru a înțelege și a evalua în mod adecvat situația unui client, iar acest aspect este dificil de replicat de către o inteligență artificială. Mai mult decât atât, ChatGPT nu poate oferi consiliere sau sprijin emoțional adecvat în situații de criză sau dificultăți emoționale semnificative.
Cu toate limitările sale, ”psihoterapeutul ChatGPT” reprezintă totuși o resursă utilă în psihologie. În special, poate fi un instrument de informare și educare pentru publicul larg (dacă acesta va ști să-l folosească cu discernământ). Oamenii ar putea utiliza ”psihoterapeutul ChatGPT” pentru a obține informații generale despre diverse afecțiuni și tratamente disponibile.
”Psihoterapeutul ChatGPT” poate fi un intrument de studiu și dezvoltare pentru psihologi cu scopul de a îmbunătăți asistența terapeutică. Dezvoltarea și utilizarea chatboturilor în abordarea complexă a problemelor de sănătate mintală poate aduce beneficii semnificative pacienților și profesioniștilor din domeniul psihologiei.
Webage, dorește testarea unui astfel de proiect bazat pe ChatGpt.
Voi a implementa gratuit o variantă a ”psihoterapeutului ChatGPT” pe un site-ul unui psiholog, care dorește să încerce această provocare.
Vizitatorii site-ului vor putea discuta cu un astfel de chatbot, îi vor putea pune întrebări și vor primi răspunsuri, iar psihologul va vedea toate aceste discuții.
Care sunt avantajele unui astfel de proiect implementat pe site-ul psihologului?
Avantaje pentru psiholog:
- Psihologul poate monitoriza interacțiunile dintre vizitatori și chatbot, obținând informații despre nevoile și preocupările comune ale vizitatorilor.
- Chatbotul poate colecta date relevante despre vizitatori și interacțiunile lor, oferind informații valoroase pentru analize ulterioare și îmbunătățirea serviciilor psihologului.
Avantaje pentru vizitatori:
- Chatbotul va fi disponibil non-stop, permițând vizitatorilor să obțină informații și răspunsuri la întrebări 24/24.
- Chatbot va oferi un mediu sigur și anonim în care vizitatorii pot discuta despre problemele lor personale fără teama de judecată sau stigmat.
- Chatbotul poate oferi răspunsuri instantanee, eliminând așteptarea pentru un răspuns de la psiholog și contribuind la rezolvarea rapidă a unor probleme sau preocupări imediate.
- Chatbotul poate furniza informații și sfaturi vizitatorilor în decizia de a solicita ajutor de specialitate.
Avantaje pentru traficul site-ului:
- Implementarea unui chatbot pe site-ul unui psiholog poate atrage un număr mai mare de vizitatori interesați de serviciile și resursele disponibile.
- Un chatbot util și interactiv poate încuraja vizitatorii să petreacă mai mult timp pe site și să revină în mod frecvent pentru informații și suport.
- Interacțiunea cu un chatbot prietenos și informativ poate îmbunătăți experiența utilizatorului pe site, ceea ce poate contribui la fidelizarea vizitatorilor.
- Prezența unui chatbot pe site poate consolida imaginea profesională a psihologului și poate contribui la creșterea vizibilității și reputației online.
Dragoslav Radovan