Lucruri importante la un site web – webage.ro

Lucruri importante la un site web

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le aibă un site web este ușurința de utilizare.

 
Utilizabilitatea se referă la ușurința cu care utilizatorii pot învăța și utiliza un site web sau o aplicație web pentru a-și atinge obiectivele. Un site web cu o bună utilizabilitate este ușor de navigat, intuitiv și eficient, ceea ce îl face o experiență plăcută și agreabilă pentru utilizator.
 
Există mai multe motive pentru care utilizabilitatea este atât de importantă pentru site-urile web. În primul rând, poate crește satisfacția și loialitatea utilizatorilor. Dacă utilizatorii consideră că un site web este ușor de utilizat, este mai probabil ca aceștia să se întoarcă la el și să îl recomande și altora. Pe de altă parte, dacă un site web este dificil de utilizat, este probabil ca utilizatorii să devină frustrați și chiar să-l abandoneze complet.
 
În al doilea rând, capacitatea de utilizare poate crește eficiența site-ului web. Un site web cu o bună utilizabilitate le permite utilizatorilor să găsească rapid și ușor informațiile sau resursele pe care le caută, ceea ce îi poate ajuta să își atingă obiectivele mai eficient. Acest lucru este deosebit de important pentru site-urile web care oferă servicii importante, cum ar fi servicii bancare online sau informații despre sănătate, deoarece utilizatorii trebuie să poată accesa aceste servicii rapid și fiabil.
 
În al treilea rând, capacitatea de utilizare poate îmbunătăți percepția utilizatorului asupra companiei sau organizației. Un site web cu o bună utilizabilitate poate transmite un sentiment de profesionalism și competență, deoarece arată că societatea sau organizația a depus eforturi pentru a oferi utilizatorilor o experiență de înaltă calitate. Pe de altă parte, un site web prost conceput poate da impresia că firma sau organizația este neprofesionistă sau neglijentă.
 
În al patrulea rând, un sistem de navigare clar și intuitiv poate contribui la îmbunătățirea optimizării pentru motoarele de căutare (SEO) a unui site web. SEO se referă la procesul de îmbunătățire a poziției unui site web în paginile de rezultate ale motoarelor de căutare (SERP). Atunci când un site web are un sistem de navigare clar și intuitiv, este mai ușor pentru motoarele de căutare să parcurgă și să indexeze site-ul web, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea poziției acestuia în SERP. Acest lucru este important, deoarece o clasare mai bună în SERPs poate duce la un trafic mai mare și la clienți potențiali pentru site-ul web.
 
 

Așadar, care sunt câteva lucruri specifice pe care ar trebui să le aibă un site web pentru a fi utilizabil?

 
Un sistem de navigare clar și intuitiv:
Sistemul de navigare trebuie să fie ușor de înțeles și de utilizat, permițând utilizatorilor să găsească rapid și ușor informațiile sau resursele pe care le caută. Sistemul de navigare ar trebui să fie coerent în întregul site web, cu etichete clare și descriptive pentru diferitele secțiuni sau pagini.
 
Un meniu de navigare clar și concis:
Meniul de navigare ar trebui să fie afișat în mod vizibil pe site-ul web și ar trebui să includă linkuri către principalele secțiuni sau pagini ale site-ului web.
 
Meniuri derulante:
Meniurile derulante pot fi utilizate pentru a organiza legăturile din meniul de navigare în categorii sau subcategorii. Acest lucru poate contribui la reducerea dezordinii din meniul de navigare și la facilitarea găsirii de către utilizatori a ceea ce caută.
 
Traseele Breadcrumb:
Breadcrumb trails sunt un tip de ajutor de navigare care arată locația utilizatorului în cadrul ierarhiei site-ului web. Acestea constau, de obicei, într-o serie de linkuri separate prin simboluri săgeată sau alți delimitatori și permit utilizatorului să navigheze cu ușurință înapoi la nivelurile superioare ale ierarhiei.
 
Funcția de căutare: O funcție de căutare le permite utilizatorilor să caute pe site-ul web după anumite cuvinte-cheie sau expresii. Acest lucru poate fi deosebit de util pentru site-urile web cu o cantitate mare de conținut sau pentru utilizatorii care sunt în căutarea unor informații specifice.
 
Legături către conținut conex:
Legăturile către conținut conex pot fi incluse pe pagini individuale sau secțiuni ale site-ului web și pot ajuta utilizatorii să descopere resurse sau informații suplimentare care ar putea fi de interes pentru ei.
 
Legături de subsol:
Legăturile de subsol sunt linkuri care sunt incluse în subsolul site-ului web, care se află de obicei în partea de jos a paginii. Legăturile din subsol pot include legături către pagini sau secțiuni importante ale site-ului web, precum și legături către resurse externe sau parteneri.
 
O prezentare clară și concisă:
Dispunerea site-ului web trebuie să fie curată și lipsită de dezordine, cu mult spațiu alb și o ierarhie clară a informațiilor. Acest lucru facilitează scanarea și citirea conținutului de către utilizatori și îi ajută să se concentreze asupra celor mai importante informații.
 
Text ușor de citit:
Textul de pe site-ul web ar trebui să fie ușor de citit, cu un font clar și lizibil, o dimensiune adecvată a fontului și o spațiere suficientă între rânduri. De asemenea, textul ar trebui să fie redactat într-un limbaj simplu, folosind termeni familiari și evitând jargonul.
 
Adaptabilitate la dispozitivele mobile:
Având în vedere utilizarea din ce în ce mai frecventă a telefoanelor inteligente și a tabletelor pentru a accesa internetul, este important ca site-urile web să fie concepute astfel încât să fie compatibile cu dispozitivele mobile. Acest lucru înseamnă că acestea ar trebui să fie ușor de citit și de navigat pe ecrane mai mici, cu un design responsiv care să se adapteze la diferite dimensiuni și rezoluții ale ecranului.
 
Accesibilitate:
După cum am menționat mai sus, accesibilitatea reprezintă proiectarea site-urilor web, a produselor și a serviciilor într-un mod care să permită utilizarea lor de către persoanele cu dizabilități. Asigurarea accesibilității site-ului web nu numai că ajută la utilizarea acestuia de către persoanele cu dizabilități, dar îmbunătățește și utilizabilitatea pentru toți utilizatorii.
 
Prevenirea și recuperarea erorilor:
Un site web ar trebui să fie conceput astfel încât să reducă la minimum șansele de apariție a erorilor și să ofere utilizatorilor mesaje de eroare clare și utile atunci când acestea apar. Acest lucru poate contribui la prevenirea frustrării și la îmbunătățirea experienței utilizatorilor.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *