Creșterea interesului pentru psihologie și psihoterapie în Romania – analiza anului 2023

Creșterea interesului pentru psihologie și psihoterapie

Timpul tău e prețios. De aceea, am creat acest cuprins, astfel încât să poți accesa rapid informația dorită, fără a fi nevoit să citești tot. Alege secțiunile care te interesează cel mai mult și bucură-te de o experiență eficientă pe site-ul nostru.

Cuprins

  1. Cele mai căutate cuvinte cheie din domeniul psihologiei și psihoterapiei, în 2023
  2. Ce probleme îi îngrijorează pe români și cum pot ajuta psihologii,  psihoterapeuții?
  3. Oportunitate! Acum este momentul să te remarci online!
  4. Subiectele online din domeniul psihologiei și psihoterapiei, ce au înregistrat o creștere semnificativă în 2023
  5. Cum să-ți promovezi site-ul web cu servicii de psihoterapie?

În 2023, numărul de căutări pe Google pentru termenii „psihologie” și „psihoterapie” a crescut cu 15% față de anul precedent 2022. Acest lucru sugerează că interesul pentru acest domeniu este în creștere în România.

1. Cele mai căutate cuvinte cheie din domeniul psihologiei și psihoterapiei, în 2023

Cele mai căutate cuvinte cheie, au fost următoarele:

Nr.CategorieNumăr căutări lunareDescriere categorieCele mai căutate cuvinte
1Anxietate                  1.150.000Include termeni precum anxietate, atacuri de panică, fobii, agorafobie și alte tulburări anxioase.anxietate, atacuri de panica, anxietate generalizata, fobie sociala, agorafobie
2Depresie                     850.000Cuprinde cuvinte legate de depresie, distimie, tulburări depresive și afecțiuni asociate.depresie, depresie severa, depresie simptome, depresie tratament, depresie postnatala
3Tulburări mintale                     150.000Include PTSD, tulburare bipolară, tulburări de personalitate și alte boli psihice.tulburare anxioasa, tulburare bipolara, PTSD, tulburare de personalitate, tulburare obsesiv-compulsiva
4Psihoterapie                     150.000Se referă la diferite tehnici, orientări și studii de caz din domeniul psihoterapiei.terapie cognitiv-comportamentala, psihoterapie online, consiliere psihologica, psihoterapie de cuplu, psihoterapie de grup
5Medicamente                     100.000Include antidepresive, anxiolitice și alte tipuri de tratamente medicamentoase.antidepresive, anxiolitice, xanax, lexapro, seroxat
6Psihologi și psihoterapuți                       50.000Cuprinde nume de specialiști, recenzii și recomandări.psiholog bun, psihoterapeut bun, psiholog copii, psiholog clinician, psihoterapie integrativa
7Remedii naturale                     100.000Include plante, vitamine, ceaiuri și alte modalități naturiste de tratament.plante medicinale, ceaiuri, magneziu, uleiuri esentiale, extracte din plante
8Stări emoționale                     100.000Se referă la simptome de agitație, neliniște, nervozitate și stări asemănătoare.agitatie, neliniste, anxietate, nervozitate, insomnia
9Sănătate mintală                       50.000Privește definirea conceptului, conștientizarea problematicii sănătății mintale.sanatate mintala, consiliere psihologica, suport emotional, prevenire suicid, acceptare de sine
10Diverse                     150.000Include discuții pe forumuri, cărți, povești și subiecte conexe.forum depresie, carti psihologie, online gratuit, preturi mici, programari online

2. Ce probleme îi îngrijorează pe români și cum pot ajuta psihologii / psihoterapeuții?

Analizând datele privind căutările lunare pe internet în domeniul psihologiei și psihoterapiei, putem observa câteva tendințe importante despre nevoile și frământările oamenilor în acest sector.

În primul rând, anxietatea este problema numărul unu pentru mulți. Termenii „anxietate”, „atacuri de panică”, „anxietate generalizată” se află în topul căutărilor, indicând o nevoie acută de ajutor în gestionarea acestei afecțiuni.

Al doilea mare interes este pentru depresie, în special forma ei severă. Oamenii caută informații despre „depresie”, „depresie severă”, „simptomele depresiei” și modalități de tratament.

De asemenea, variate tulburări mintale precum cele anxioase, bipolare, PTSD sau tulburările de personalitate frământă un număr mare de persoane. Există o nevoie evidentă de profesioniști bine pregătiți în diagnosticarea și tratarea acestor afecțiuni complexe.

Pe lângă consilierea psihologică standard, tot mai mulți oameni caută alternative de tratament precum psihoterapia online, de cuplu sau de grup. Adoptarea unor astfel de abordări flexibile și moderne poate aduce beneficii atât clienților, cât și practicienilor din domeniu.

3. Profită de această oportunitate! Acum este momentul să te remarci online!

Pe lângă evidențierea nevoilor în creștere de servicii psihologice, datele indică și o oportunitate majoră pentru specialiștii din domeniu de a profita de mediul online pentru a-și promova și extinde practica.

Un mod foarte eficient ar fi crearea unui site web care să inspere încredere și profesionalism. Acest site ar putea include informații despre serviciile oferite, biografia și calificările tale, articole și resurse utile pentru vizitatori. Află cât te costă un astfel de site.

Promovarea site-ului prin optimizare SEO, campanii Google Ads, crearea de conținut util pe platforme precum Blog, YouTube, Instagram, Facebook sau TikTok, pot genera comunități online active care să ducă la noi clienți.

De asemenea, înscrierea în directoare și liste de specialiști, publicarea de cărți și ghiduri în domeniu, oferirea unor consultații online sau workshopuri gratuite, toate contribuie la construirea unei reputații solide care poate asigura succesul unui psiholog sau psihoterapeut.

Platforme precum Zoom sau Skype permit acum ședințe online, făcând mult mai accesibilă consilierea psihologică. Adoptarea unui consult integrat offline și online poate ajuta la o promovare eficientă și la o creștere semnificativă a numărului de clienți.

4. Subiectele online din domeniul psihologiei și psihoterapiei, ce au înregistrat o creștere semnificativă (conform datelor Google.com 2023):

A. Psihologia sănătății mintale

Această temă a devenit din ce în ce mai importantă în ultimii ani, pe măsură ce crește gradul de conștientizare a importanței sănătății mintale. În România, există o tendință tot mai mare de a căuta ajutor profesional pentru probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, depresia, stresul și traumele.

B. Psihoterapia online

Psihoterapia online a devenit o opțiune tot mai populară în România, datorită flexibilității și accesibilității sale. Psihoterapia online poate fi o soluție excelentă pentru persoanele care nu au timp sau posibilitatea de a se deplasa la un cabinet de psihoterapie.

C. Psihoterapia integrativă

Psihoterapia integrativă este o abordare care îmbină diferite teorii și tehnici psihoterapeutice.

D. Psihoterapia pentru copii și adolescenți

Psihoterapia pentru copii și adolescenți este o ramură importantă a psihoterapiei care se concentrează pe nevoile specifice ale acestei populații.

E. Psihoterapia pentru cupluri și familie

Psihoterapia pentru cupluri și familie este o abordare care se concentrează pe relațiile de cuplu și de familie. Această abordare poate ajuta la îmbunătățirea comunicării, rezolvarea conflictelor și creșterea satisfacției în relație.

Acestea sunt doar câteva dintre subiectele în creștere, care dezbat subiectul psihologie, psihoterapie în România. Pe măsură ce conștientizarea importanței sănătății mintale crește, este probabil ca aceste subiecte să continue să fie discutate și să devină și mai importante în viitor.

Luați în considerare aceste subiecte atunci când creați conținut pentru site-urile voastre.

5. Promovează-ți site-ul web

Din păcate, în multe situații, doar să ai un site web bine pus la punct nu mai este de ajuns. Este important să îți promovezi site-ul prin Google Ads, pe rețelele sociale, în alte locuri online și prin metodele tradiționale de marketing.

Citește aceste statistici SEO, din 2023, ca să înțelegi de ce este atât de importantă promovarea site-ului ”Statistici SEO 2023/2024: Ce trebuie să știi pentru a-ți îmbunătăți vizibilitatea online”.

Ce metode ai pentru promovarea site-ului tău? Metode sunt destule, și despre ele am tot scris pe blogul meu:

 

Dar una dintre cele mai bune și eficiente metode de a atrage potențiali clienți pe site-ul tău, este utilizarea testelor online gratuite. Citește aricolul ”Cum să-ți dublezi clienții cu ajutorul testelor online gratuite?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *