Nu-i lăsa să plece! Strategii pentru a păstra vizitatorii pe site-ul tău

Nu-i lăsa să plece! Strategii pentru a păstra vizitatorii pe site-ul tău

Cum să nu-ți pierzi vizitatorii odată ajunși pe site? Ghid practic pentru proprietarii de site-uri.

 

Atunci când creezi paginile unui site web, este important să te gândești la ce informații vrei să transmiți vizitatorilor tăi. Prea multe informații pe pagina unui site, pot fi copleșitoare și pot duce la o experiență de utilizare slabă.

Timpul tău e prețios. De aceea, am creat acest cuprins, astfel încât să poți accesa rapid informația dorită, fără a fi nevoit să citești tot. Alege secțiunile care te interesează cel mai mult și bucură-te de o experiență eficientă pe site-ul nostru.

Cuprins

 1. Cum să eviți greșelile de UI și UX pe site-ul tău?
 2. Greșeala nr. 1: Supraîncărcarea paginilor cu informații
 3. Greșeala nr. 2: Neglijarea principiilor de design vizual
 4. Greșeala nr. 3: Ignorarea compatibilității cu diferite dispozitive
 5. Greșeala nr. 4: Abuzarea de elemente vizuale inutile sau distractive
 6. Greșeala nr. 5: Nerespectarea convențiilor și așteptărilor utilizatorilor
 7. Recomandare: Crearea unui cuprins pentru un articol web
 8. Consultanță gratuită pentru site-ul tău

 

Cum să eviți greșelile de UI și UX pe site-ul tău?

Dacă ai un site, probabil îți dorești să-l faci cât mai atractiv și funcțional pentru vizitatorii tăi. Poate ai multe servicii de oferit, multe informații de transmis, multe imagini de arătat. Dar oare acestea sunt ceea ce își doresc vizitatorii tăi? Sau mai degrabă, îi copleșești cu prea multe elemente și îi faci să plece de pe site-ul tău?

UI și UX sunt două concepte esențiale pentru designul unui site web.

UI (User Interface) se referă la aspectul vizual al site-ului, la modul în care este prezentat și aranjat.

UX (User Experience) se referă la experiența pe care o are utilizatorul când navighează pe site, la modul în care își atinge scopurile și își rezolvă nevoile. Un site web cu un UI și UX bun este un site care este simplu, intuitiv, plăcut și eficient.

Din păcate, mulți proprietari de site-uri web fac greșeli de UI și UX care le afectează performanța și reputația. Aceste greșeli pot fi cauzate de lipsa de cunoștințe, de intervenția excesivă asupra designerului sau de dorința de a include prea multe elemente pe site. În acest articol, îți vom prezenta câteva dintre cele mai frecvente greșeli de UI și UX și cum să le eviți.

Greșeala nr. 1: Supraîncărcarea paginilor cu informații

Una dintre cele mai mari greșeli pe care o poți face este să supraîncarci paginile site-ului tău cu informații. Acest lucru poate duce la confuzie, frustrare și plictiseală din partea vizitatorilor tăi. Nu uita că utilizatorii au o capacitate limitată de a procesa informații și că nu au timp sau răbdare să citească tot ce le oferi. De asemenea, un site aglomerat poate afecta viteza de încărcare și aspectul pe diferite dispozitive.

Pentru a evita această greșeală, trebuie să te concentrezi pe informațiile esențiale și să le prezinți într-un mod clar și concis. Folosește titluri și subtitluri relevante, paragrafe scurte și ușor de citit, liste cu puncte sau numere, imagini sau grafice care susțin mesajul. Elimină orice informație care nu este necesară sau care nu aduce valoare utilizatorului. De asemenea, poți oferi opțiunea de a accesa mai multe detalii printr-un link sau un buton, dacă utilizatorul dorește.

Pe de altă parte, trebuie să ții cont de faptul că orice site, are 2 tipuri de vizitatori:

 1. Vizitatorul uman, pentru care ESTE UTIL să aplici recomandările de mai sus;
 2. Roboții de căutare, pentru care este NU ESTE UTIL să aplici întocmai recomandările de sus. Pentru aceștia se recomandă înărcarea paginii cu suficient de multă informație din categoria abordată, pentru că acest lucru ajută la optimizarea SEO a paginii.

Contactează-ne și află, cum poți rezolva această dilemă pentru site-ul tău.

Greșeala nr. 2: Neglijarea principiilor de design vizual

Un alt aspect important al UI este designul vizual al site-ului tău. Acesta include alegerea culorilor, fonturilor, spațiilor, formelor, imaginilor și a altor elemente grafice.

Un design vizual bun este unul care este armonios, consistent, atractiv și adecvat publicului tău țintă.

Un design vizual prost este unul care este haotic, incoerent, neplăcut și nepotrivit.

Pentru a evita greșelile de design vizual, trebuie să respecți câteva principii de bază, cum ar fi:

 1. Alege o paletă de culori care să se potrivească cu tema și tonul site-ului tău și care să creeze un contrast suficient între fundal și text. Evită culorile prea stridente, prea palide sau prea multe.

 2. Alege un font care să fie ușor de citit, să se potrivească cu stilul site-ului tău și să fie consistent pe toate paginile. Evită fonturile prea mici, prea mari, prea încărcate sau prea multe.

 3. Alege un spațiu care să ofere aerisire și echilibru site-ului tău și care să faciliteze scanarea și citirea informațiilor. Evită spațiile prea înguste, prea largi sau prea puține.

 4. Alege forme care să fie simple, clare și ușor de recunoscut. Evită formele prea complexe, prea abstracte sau prea multe.

 5. Alege imagini care să fie de calitate, relevante și care să susțină mesajul site-ului tău. Evită imaginile de slabă calitate, irelevante sau care să distragă atenția.

Și nu uita, teoretic, site-ul îl faci pentru vizitatorii site-ului, nu pentru tine! Dacă lucrezi cu un web designer bun, ține cont de sugestiile acestuia și nu insista prea mult pentru implementarea ideilor tale legate de designul vizual. 

Greșeala nr. 3: Ignorarea compatibilității cu diferite dispozitive

O altă greșeală frecventă pe care o poți face este să ignori faptul că site-ul tău web va fii accesat de pe diferite dispozitive, cum ar fi desktop, laptop, tabletă și mai ale smartphone (aproximativ 75% din vizitatori, îți vor vedea site-ul de pe un telefon mobil).

Fiecare dintre aceste dispozitive are dimensiuni, rezoluții și caracteristici diferite, care pot afecta modul în care site-ul tău este afișat și utilizat. Dacă nu adaptezi site-ul tău la aceste diferențe, poți pierde o parte semnificativă a audienței tale.

Pentru a evita această greșeală, trebuie să te asiguri că site-ul tău este responsive, adică se adaptează automat la dimensiunea și orientarea ecranului de pe care este vizualizat.

Un site responsive este unul care își schimbă structura, dimensiunea și poziția elementelor în funcție de dispozitiv, pentru a oferi o experiență optimă de navigare.

Un site responsive are mai multe avantaje, cum ar fi:

 1. Creșterea traficului și a conversiilor de pe dispozitivele mobile, care reprezintă o parte din ce în ce mai mare a utilizatorilor de internet.
 2. Îmbunătățirea vitezei de încărcare și a performanței site-ului, deoarece se reduc cererile și se optimizează resursele.
 3. Îmbunătățirea SEO și a poziționării pe motoarele de căutare, deoarece Google favorizează site-urile responsive și le penalizează pe cele care nu sunt.
 4. Îmbunătățirea satisfacției și a loialității utilizatorilor, deoarece le oferi o experiență de navigare plăcută și consistentă, indiferent de dispozitiv.

Greșeala nr. 4: Abuzarea de elemente vizuale inutile sau distractive

O greșeală pe care o poți face este să abuzezi de elemente vizuale care nu aduc nicio valoare site-ului tău sau care îi distrag pe utilizatori de la scopul lor. Aceste elemente pot fi slidere cu bannere, imagini prea mari sau prea multe, butoane de call to action prea numeroase sau prea evidente. Aceste elemente pot avea efecte negative asupra UI și UX, cum ar fi:

 • Sliderele cu bannere pot fi ineficiente, deoarece nu ai timp sau interes să le urmărești pe toate. De obicei, te concentrezi doar pe primul banner, ignorând celelalte. De asemenea, sliderele pot încetini viteza de încărcare a site-ului și pot crea confuzie în legătură cu mesajul principal al site-ului.
 • Imaginile prea mari sau prea multe pot îngreuna și ele încărcarea site-ului și pot ocupa spațiu prețios pe ecran. Imaginile ar trebui să fie folosite cu măsură și să fie relevante pentru conținutul site-ului. Imaginile ar trebui să susțină mesajul, nu să îl înlocuiască.
 • Butoanele de call to action prea numeroase sau prea evidente pot fi iritante și contraproductive. Butoanele de call to action ar trebui să fie clare, concise și să îndrume utilizatorii către o acțiune specifică. Dacă există prea multe butoane sau dacă acestea sunt prea mari, colorate sau animate, poți fi copleșit și poți pierde interesul.

Pentru a evita această greșeală, trebuie să te gândești la ce elemente vizuale sunt cu adevărat necesare și utile pentru site-ul tău și să le folosești cu moderație și bun gust.

 • Folosește slidere doar dacă ai mai multe mesaje importante de transmis și le poți optimiza pentru o încărcare rapidă.
 • Folosește imagini care să fie de calitate, relevante și care să aibă dimensiuni rezonabile.
 • Folosește butoane de call to action care să fie simple, atractive și care să aibă un singur scop.

Greșeala nr. 5: Nerespectarea convențiilor și așteptărilor utilizatorilor

O greșeală pe care o poți face este să abuzezi de elemente vizuale care nu aduc nicio valoare site-ului tău sau care îi distrag pe utilizatori de la scopul lor. Aceste elemente pot fi slidere cu bannere, imagini prea mari sau prea multe, butoane de call to action prea numeroase sau prea evidente. Aceste elemente pot avea efecte negative asupra UI și UX, cum ar fi:

 1. Sliderele cu bannere pot fi ineficiente, deoarece utilizatorii nu au timp sau interes să le urmărească pe toate. De obicei, utilizatorii se concentrează doar pe primul banner, ignorând celelalte. De asemenea, sliderele pot încetini viteza de încărcare a site-ului și pot crea confuzie în legătură cu mesajul principal al site-ului.

 2. Sliderele cu bannere pot fi afișate incorect pe dispozitivele  mobile. În primul rând vizibilitatea lor va fi afectată. În al doilea rând, interacțiunea cu un slider prin intermediul ecranelor tactile poate fi diferită de cea pe care o ai cu un cursor de mouse și pot prezenta probleme de compatibilitate.
 3. Imaginile prea mari sau prea multe pot îngreuna și ele încărcarea site-ului și pot ocupa spațiu prețios pe ecran. Imaginile ar trebui să fie folosite cu măsură și să fie relevante pentru conținutul site-ului. Imaginile ar trebui să susțină mesajul, nu să îl înlocuiască.

 4. Butoanele de call to action prea numeroase sau prea evidente pot fi iritante și contraproductive. Butoanele de call to action ar trebui să fie clare, concise și să îndrume utilizatorii către o acțiune specifică. Dacă există prea multe butoane sau dacă acestea sunt prea mari, colorate sau animate, utilizatorii pot fi copleșiți și pot pierde interesul.

Pentru a evita această greșeală, trebuie să te gândești la ce elemente vizuale sunt cu adevărat necesare și utile pentru site-ul tău și să le folosești cu moderație și bun gust. Folosește slidere doar dacă ai mai multe mesaje importante de transmis și dacă le poți optimiza pentru o încărcare rapidă. Folosește imagini care să fie de calitate, relevante și care să aibă dimensiuni rezonabile. Folosește butoane de call to action care să fie simple, atractive și care să aibă un singur scop.

Recomandare: Crearea unui cuprins pentru un articol web

O recomandare utilă, este să creezi un cuprins pentru articollele de pe site, care sunt mai lungi. Plasează acest cuprins la începutul paginii, așa cum am făcut eu pentru acest articol.

Un cuprins are mai multe beneficii, cum ar fi:

 • Ajută cititorul să se orienteze în articol și să găsească informația dorită ușor și rapid.
 • Îmbunătățește structura și organizarea articolului, evidențiind ideile principale.
 • Îmbunătățește SEO și poziționarea pe motoarele de căutare, deoarece oferă cuvinte cheie relevante și linkuri interne.

 

Acestea au fost câteva dintre cele mai comune greșeli de UI și UX pe care le poți face pe site-ul tău web și cum să le eviți. Sper că acest articol ți-a fost util și te-a ajutat să înțelegi mai bine importanța acestor concepte pentru succesul site-ului tău.

Dacă ai nevoie de ajutor pentru a îmbunătăți UI și UX pe site-ul tău web, poți apela la serviciile noastre de web design și marketing online. Contactează-ne și îți vom oferi o ofertă personalizată.

Acestea au fost câteva dintre cele mai comune greșeli de UI și UX pe care le puteți face pe site-ul dvs. web și cum să le evitați. Sperăm că acest articol v-a fost util și v-a ajutat să înțelegeți mai bine importanța acestor concepte pentru succesul site-ului dvs. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a îmbunătăți UI și UX pe site-ul dvs. web, puteți apela la serviciile noastre de web design și marketing online. Contactați-ne și vă vom oferi o ofertă personalizată. 😊

Consultanță GRATUITĂ

6 comentarii la “Nu-i lăsa să plece! Strategii pentru a păstra vizitatorii pe site-ul tău

 1. Conrail a scris:

  Dacă un site nu oferă conținut de calitate, nu are nicio șansă să-și păstreze cititorii. Foerte mulți proprietari de site-uri nu înțeleg importanța acestui aspect.

 2. Digitalus a scris:

  Citiți și despre bounce rate.
  Bounce rate este rata la care oamenii pleacă de pe site-ul tău fără să exploreze alte pagini. Cu cat valoarea bounce rate este mai mică, cu atâyt este mai bine.
  Cauzele ratei ridicate de bounce includ navigarea confuză și lipsa de receptivitate la dispozitive mobile.
  O rată de respingere bună este sub 40%.
  Timpul petrecut pe pagină oferă o imagine mai precisă a angajamentului publicului decât rata de respingere.

  • Radovan D. a scris:

   – Importanța ratei de bounce depinde de interpretare, nu de valoarea sa absolută.
   – Utilizarea unui singur indicator pentru întregul site poate fi înșelătoare și nu oferă suficiente informații.
   – Durata unei vizite pe o pagină poate fi neclară uneori, ceea ce afectează înțelegerea ratei de bounce.
   – Împărțirea conținutului în categorii este importantă pentru înțelegerea angajamentului vizitatorilor și interpretarea corectă a ratei de bounce.
   – Paginile de blog au tendința de a avea rate de bounce mai mari, însă acest lucru nu este întotdeauna negativ.
   – Un rate de bounce de 90% pentru o pagină poate fi pozitiv dacă utilizatorul găsește ce căuta și își îndeplinește scopul.
   – Un rate de bounce scăzut nu este întotdeauna bun, deoarece utilizatorii ar putea naviga fără să găsească conținut relevant.
   – Este important să măsurăm metrici relevante pentru fiecare pagină și să le analizăm corespunzător în funcție de obiectivele lor specifice.
   – Momentul ideal pentru a evalua ratele de bounce este atunci când facem modificări sau adăugăm caracteristici noi pe o pagină.

 3. KetlerSeo a scris:

  – Bounce rate este metrica care arată câți vizitatori părăsesc un site după vizitarea unei singure pagini.
  – Bounce rate indică nivelul de implicare al utilizatorilor: o rată mare de bounce poate sugera că ceva nu este în regulă cu site-ul.
  – Google nu monitorizează direct bounce rate-ul, dar timpul petrecut pe site (dwell time) poate influența clasamentul în rezultatele căutării.
  – Experiența utilizatorului (UX) influențează în mod direct bounce rate-ul: un site cu navigare dificilă sau conținut slab poate avea o rată mare de bounce.
  – O rată de bounce bună variază în funcție de tipul site-ului, publicul țintă, industrie și sursele de trafic.
  – Interpretarea bounce rate-ului necesită analizarea specifică a diferitelor pagini și a factorilor care influențează comportamentul utilizatorilor.
  – O rată mare de bounce nu este întotdeauna rea; este important să identificați motivele și să le utilizați pentru îmbunătățirea site-ului.
  – Bounce rate-ul oferă indicii pentru optimizarea site-ului, dar nu este singurul factor important în SEO; este doar unul dintre multiplele aspecte de luat în considerare.

 4. MemberOne a scris:

  Un utilizator care vine pe site-ul tău și pleacă imediat este ceea ce se numește bounce off în jargonul de marketing digital. Practic, înseamnă că utilizatorul nu a petrecut niciun moment pe site-ul tău web, nu s-a implicat în niciun conținut și nici nu a întreprins vreo acțiune dorită.

  În mod ideal, ai dori ca orice utilizator să petreacă timp pe site-ul tău din 3 motive:

  1. Ca utilizatorul să afle despre ceea ce oferi pe site.
  2. Durata medie a sesiunii să fie ridicată
  3. Rata de respingere să fie scăzută (de preferat sub 10%)

  Primul punct te va ajuta să transformi utilizatorul într-un client plătitor, iar punctele 2 și 3 te vor ajuta să te poziționați mai bine în motoarele de căutare precum Google. Google ia în considerare peste 200 de factori pentru a clasifica site-urile web, iar experiența bună a utilizatorului este unul dintre cei mai importanți dintre acești factori.

  Unii dintre aceștia includ:
  – Dacă site-ul tău este responsive. Asta înseamnă că interfața site-ului web ar trebui să se ajusteze automat dacă vizualizezi site-ul web pe un dispozitiv precum telefonul mobil sau tableta.
  – Cât timp petrece utilizatorul pe site-ul tău și cum interacționează cu conținutul paginii.

 5. Conrail a scris:

  Ratele de respingere pot varia și depind de obiectivele companiei și tipul de site.
  Media ratei de respingere este între 41% și 55%, iar ceva peste 46% este considerat „ridicat”.
  În Google Analytics 4, metrica ratei de angajament înlocuiește ratele de respingere și oferă o perspectivă mai cuprinzătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *